Medicina de familie a fost neglijată, marginalizată și subfinanțată, atrag atenția reprezentanții Societății Naţionale de Medicina Familiei (SNMF). Într-un comunicat de presă în care vorbesc despre bilanțul anului 2018 – care dă cu minus – și despre faptul că au funcționat cu un buget mult mai mic decât al altor specialități medicale, medicii de familie avertizează că aşteaptă ca alocarea financiară pentru anul 2019 să asigure sumele necesare creșterilor salariale, investiţiilor în echipamente şi personal și creșterii cheltuielilor în urma inflației. De asemenea, ei așteaptă și o reparație, cel puțin parțială, a inechității față de colegii lor din alte segmente ale sistemului național de sănătate.
„Medicii de familie din România au funcţionat în 2018 cu un buget cu doar 17% mai mare decât în 2017, în condiţiile în care colegii din unitățile sanitare de stat (medicina școlară, ambulatoriu integrat, spitale) au beneficiat de finanţări (salarii şi bugete) mărite cu până la 100%. Cu toate acestea, startul discuțiilor pentru bugetul alocat medicinei de familie pentru 2019 este unul pe care SNMF îl consideră eşuat. În previziunile bugetare actuale, bugetul alocat medicinei de familie vizează o creştere de sub 5% faţă de anul trecut”, se arată în comunicat.
O altă problemă asupra căreia atrag atenția medicii de familie este cea a migrației medicilor, care ar putea să înregistreze o creștere anul viitor, pe fondul nemulțumirilor din sistemul de asistență medicală primară.
De asemenea, SNMF îşi exprimă public dorinţa de a asigura o stabilitate pentru medicii de familie şi, implicit, un echilibru în asistenţa medicală primară. Însă, pentru ca așa ceva să poată fi pus în practică, medicii de familie au nevoie de recunoaşterea importanţei şi eficienţei muncii lor, de susţinerea pacienților și de sprijinul administratorilor din sistemul medical şi a decidenților politici.