SNMF: În ciuda tuturor eforturilor depuse de medicii de familie, fondurile pentru activitatea de zi cu zi din cabinete au crescut cu doar 1% în 2021

Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF) își exprimă nemulțumirea față de declarația premierului Florin Cîțu, potrivit căreia medicii de familie au primit stimulente de miliarde de lei pentru a se implica în campania de vaccinare anti-COVID-19 ca parte a strategiei propuse de Ministerul Sănătății, declarație pe care o consideră nedreaptă și susceptibilă a induce în eroare opinia publică.

”Medicii de familie sunt vinovați pentru managementul strategic eronat al Ministerului Sănătății? Pentru proasta gestionare a fondurilor? (…) SNMF întreabă public unde sunt acești bani cheltuiți? Pentru că sumele enorme menționate anterior nu au ajuns decât în mică măsura la medicii de familie. Trebuie subliniat din start că nu s-a pus problema unor stimulente de tip ”premii”, ”bonificații”, ”suplimente”, ci pur și simplu au fost prevăzute plăți pentru servicii medicale suplimentare față de cele contractate de medicii de familie. În cadrul campaniei de vaccinare, medicii de familie au fost implicați de la început și în toate activitățile pe care aceasta le-a presupus: în consilierea și programarea pacienților la vaccinare pe platformă (din 15 ianuarie 2021), în monitorizarea pacienților vaccinați (din 15 ianuarie 2021), în vaccinarea în centrele de vaccinare (din 15 ianuarie 2021), în vaccinarea în cabinete (din 04.05.2021). Aceste activități s-au desfășurat în baza unor contracte de prestări servicii încheiate cu autoritățile locale sau cu casele județene de asigurări de sănătate. Nu aceste contracte, ale căror plăți sunt de altfel în mare întârziere la nivel de țară, sunt explicația marilor pierderi bugetare. Cauzele trebuie căutate în alte părți sau poate sunt cunoscute, dar nu se vrea a fi menționate”, se arată într-un comunicat de presă al SNMF.

Totodată, reprezentanții SNMF atrag atenția că plățile sunt în mare întârziere, că sunt cabinete care nu au primit banii pe mai mult de trei luni, nici pentru programare la vaccinare, nici pentru vaccinarea în cabinete. În plus, deconturile pentru pacienții programați la vaccinare sunt de cele mai multe ori greșite, în defavoarea medicilor, iar plățile pentru personalul medical de la centrele de vaccinare (unde activează inclusiv medici de familie) nu sunt la zi, mai spun aceștia.

Potrivit SNMF, există întârzieri semnificative a plăților pentru campania de vaccinare a copiilor în cadrul programului național de imunizare.

”Bulversantele măsuri de asistență a pacienților infectați cu COVID-19 și a contacților acestora, luate de Ministerul Sănătății, modul de organizare a campaniei de vaccinare, au fost permanent amendate și corectate de medicii de familie, care cunosc mult mai bine situația din teren, nevoile pacienților și modul de reactivitate al acestora în fața normelor. Mai mult, SNMF a derulat propria campanie de informare și conștientizare și și-a exprimat disponibilitatea pentru parteneriate în comunicare pe care MS nici nu le-a băgat în seamă. Amintim populației, dar mai ales decidenților, că, pe întreaga perioadă pandemică, medicii de familie au fost în prima linie, într-o poziție niciodată recunoscută și apreciată de Ministerul Sănătății și, implicit, de Guvern. Atunci când multe spitale și ambulatorii au fost închise, o parte însemnată a asistenței medicale a fost preluată de cabinetele de medicina familiei. De asemenea, medicii de familie s-au apărat pe ei și și-au protejat pacienții achiziționând materiale de protecție neapărat necesare din propriile fonduri, cu prețul scăderii semnificative a propriilor venituri”, se mai arată în comunicat.

SNMF mai atenționează și asupra faptului că, în ciuda tuturor eforturilor depuse de medicii de familie, fondurile pentru activitatea de zi cu zi din cabinete au crescut cu doar 1% în 2021 față de 2020, creștere ce nu acoperă nici măcar inflația pe anul 2020, în condițiile în care scăderea constantă a numărului de medici de familie ca urmare a lipsei oricărei susțineri din partea autorităților reprezintă o reală problemă de siguranță națională.

 

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.