La 18 ianuarie, Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF) și-a manifestat oficial nemulțumirea și îngrijorarea cu privire la un proiect de ordonanță de guvern propus de Agenția Națională de Management al Calității în Sănătate (ANMCS). Președintele SNMF, dr. Dina Mergeani, a cerut oficial Guvernului României să respingă proiectul înaintat de ANMCS.
ANMCS a propus un proiect de ordonanță de urgență prin care propune ca „toate unitățile sanitare, inclusiv cele care nu sunt obligate să se acrediteze, să aibă obligația de a implementa un sistem de management al calității serviciilor de sănătate și siguranței pacientului, implementare care poate fi dovedită pe baza unei metodologii stabilite de Colegiul director al ANMCS”.
„Reintroducere mascată a obligativității acreditării”
SNMF consideră că proiectul de ordonanță înaintat de ANMCS ar anula prevederile Legii 329/2018, în urma căreia s-a decis exceptarea de la acreditarea prin intermediul ANMCS a cabinetelor de medicină de familie și a altor categorii de unități medicale. De asemenea, reprezentanții medicilor de familie din România susțin că modificările propuse de ANMCS prin proiectul de Ordonanță reprezintă un mod mascat de a reintroduce obligativitatea acreditării ANMCS.
Conform actualelor prevederi ale Legii 185/2017, acreditarea reprezintă un întreg proces care constă în înregistrarea unității medicale, implementarea sistemului de management al calității promovat de ANMCS și evaluare periodică. Prin exceptarea de la acreditare, cabinetele de medicină a familiei și celelalte unități medicale prevăzute în Legea 329/2018 sunt scutite de la tot acest proces deoarece acreditarea nu este posibilă fără implementarea unui sistem de management al calității. Pentru cabinetele medicale individuale, implementarea unui sistem de managemnt al calității nu este fezabilă, deoarece în schema de personal există de cele mai multe ori doar două persoane (medicul și asistentul medical), atrage atenția președintele SNMF, dr. Dina Mergeani.
Mai multă birocrație, mai puțin timp pentru actul medical
SNMF susține că „implementarea unui sistem de management al calității serviciilor de sănătate nu este o cerință internațională și nici europeană”. Mai mult, propunerea prin care se impune unităților medicale să implementeze un sistem de management al calității „pe baza unei metodologii stabilite de ANMCS” încalcă reglementările europene în domeniu care recunosc și alte sisteme de management al calitatii, cum sunt cele de tip ISO sau RENAR, sisteme aplicate deja în multe unități sanitare.
În plus, susține președintele SNMF, „creșterea birocrației consecutivă modificărilor propuse prin acest act normativ va reduce semnificativ timpul efectiv acordat actului medical, rezultând scăderea satisfacției pacientului, și va crește timpul de așteptare pentru accesul la servicii medicale”.