SNMF: Vaccinarea împotriva noului coronavirus este cea mai bună soluție, accesibilă în prezent, pentru a reveni la normalitate

Vaccinarea împotriva noului coronavirus este cea mai bună soluție, accesibilă în prezent, pentru a reveni la normalitate, susțin reprezentanții Societății Naționale de Medicina Familiei (SNMF) și ai Grupului de vaccinologie al SNMF.

În acest context, SNMF informează cu privire  la aspectele  esențiale,  menite să asigure succesul etapei de extindere a procesului de vaccinare împotriva COVID-19,  etapă care urmează să se desfășoare în cabinetele medicilor de familie.

Potrivit SNMF, sunt două paliere clar conturate care necesită ajustare în acest moment, respectiv comunicarea publică și implicarea directă a medicilor de familie și campania de comunicare publică și educație despre vaccin și vaccinare anti-COVID-19.

Aceasta din urmă, consideră reprezentanții SNMF, trebuie:

  • să folosească efectiv cât mai multe  resurse disponibile și să fie diversificată;
  • să explice pe înțelesul fiecărui cetățean importanța vaccinării RAPIDE și MASIVE a populației;
  • să adapteze mesajele la nevoile identificate de corpul medical și la solicitãrile  pacienților noștri. Aceste nevoi se conturează clar prin simpla urmărire a listelor de așteptare din platforma ROVACCINARE, liste care indică evident și clar tipurile de  vaccinuri acceptate în prezent;
  • să promoveze încrederea în toate vaccinurile pe care statul le pune la dispoziție pentru imunizare, fără a încerca impunerea unui anumit vaccin. O astfel de impunere va determina o reacție de respingere în masă, greu de remediat în timp.

De asemenea, vaccinarea în cabinetele medicilor de familie este un aspect esențial, care necesită ajustarea suportului legislativ pentru a asigura  flexibilitate:

  • reprezentanții legali sunt cei capabili să decidă cum se va  desfășura optim procesul de vaccinare în cabinet, în funcție de organizarea existentă, pentru a nu perturba activitatea curentă și a evita pierderea inutilă a dozelor de vaccin;
  • distribuția vaccinului la cabinet;
  • asigurarea logisticii necesare;
  • simplificarea sistemului de contractare, programare și raportare;
  • stabilirea unui tarif echitabil, calculat transparent.

Totodată, SNMF reafirmă disponibilitatea medicilor de familie pentru implicare directă în procesul de vaccinare în calitate de medici care, până în prezent, au fost și sunt principalii vaccinatori în România, se arată într-un comunicat de presă al SNMF.

 

 

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.