Societatea Națională de Medicina Familiei a lansat o platformă educațională despre vaccinarea antigripală

Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF) a lansat o platformă educațională despre vaccinarea antigripală, ce conține informații despre imunizare și sfaturi de la profesioniști din domeniul sănătății.

Denumită Atlas Gripal, platforma face parte dintr-o campanie educațională amplă avizată de Ministerul Sănătății și are ca obiectiv informarea publicului larg și a părinților cu privire la importanța imunizării antigripale în rândul copiilor și al adolescenților.

“Societatea Națională de Medicina Familiei își exprimă îngrijorarea privind scăderea acoperirii vaccinale din ultimii ani, sub limita de 95% recomandată de Organizația Mondială a Sănătății. Din acest considerent, ne alăturăm și susținem campania Atlas Gripal: Totul despre Gripă și Vaccinarea Antigripală a copiilor și adolescenților, campanie care vine în sprijinul publicului general și al profesioniștilor în domeniu. Campania își dorește să crească încrederea populației în vaccinare prin conștientizarea asupra riscurilor nevaccinării. Vaccinarea anuală este cea mai eficientă metodă de a reduce riscul de îmbolnăvire, de complicații ale gripei, de spitalizare și în anumite cazuri, de deces”, a declarat dr. Dina Mergeani, președinte SNMF.

Imunizarea antigripală este cu atât mai importantă cu cât, potrivit unui studiu realizat anul acesta de IMAS cu privire la atitudinea și percepția părinților asupra vaccinării antigripale în rândul copiilor și adolescenților, medicii și sistemul de sănătate beneficiază de un capital de încredere considerabil, în rândul segmentului de vârstă 25 – 60 de ani. Cu toate acestea, peste 49% dintre respondenți declară că nu au o părere clară cu privire la vaccinare și că nu dețin informații suficiente, se arată într-un comunicat ce anunță lansarea platformei.

„Rolul medicilor în explicarea necesității vaccinării antigripale este esențial. În cabinetele noastre sosesc zilnic persoane cu niveluri diferite de educație, atât persoane care înțeleg foarte bine avantajele și siguranța vaccinării, cât și persoane care nu au informații suficiente. Misiunea noastră este să venim în întâmpinarea fiecărei persoane cu un dozaj specific de sfaturi și recomandări în funcție de nivelul cunoștințelor sale.”, a declarat dr. Gindrovel Dumitra, medic primar medicină de familie, coordonator al Grupului de Vaccinologie din cadrul SNMF.

Potrivit aceluiași studiu, 28,9% dintre participanții la cercetare din mediul urban și 33,7% dintre respondenții din mediul rural consideră că s-au informat cu privire la vaccinarea antigripală a copiilor și au decis să nu își vaccineze copiii.

În ceea ce privește percepția cu privire la categoriile sociale pentru care vaccinarea antigripală asigură protecție, 72% dintre părinți consideră că vaccinarea protejează copilul, iar sub două treimi afirmă că vaccinarea protejează întrega familie, respectiv întreaga comunitate (63,2%, respectiv 59,9%).

„Cel mai adesea pacienții noștri ne spun că gripa este o viroză ușoară, o răceală banală și că au mai făcut gripe și au trecut ușor peste ele. În realitate, gripa este o boală grea, care afectează mai ales plămânii, determină o infecție respiratorie importantă. În contextul actual, este bine pentru noi, ca medici, să știm dacă un pacient s-a vaccinat, pentru că în acest fel putem să excludem din start afectarea gripală și să rămână să diferențiem numai Covid de celelalte boli de sezon.”, a declarat Dr. Sandra Alexiu, medic primar medicină de familie, Președinte Asociația Medicilor de Familie București – Ilfov.

Potrivit aceluiași comunicat, în acest context, lansarea platformei educaționale Atlas Gripal are misiunea de a încuraja publicul larg și părinții să apeleze la medic pentru a lua cea mai bună decizie privind vaccinarea antigripală a copiilor și adolescenților în sezonul 2020-2021.

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.