Dacă indicele de transmisibilitate Rt rămâne în jur de 1,1, un număr de 2.604 cazuri noi vor apărea pe 19 septembrie, iar numărul de internați ATI în acel moment este estimat la 1.578, după cum arată cifrele din “Proiecții și Recomăndări Privitoare la Infecția cu SARS-CoV-2 în Romania (19 Septembrie 2020)”, prezentate de Valentin Pârvu, PhD Statistica și dr. Emilian Popovici, vicepreședinte Societatea Română de Epidemiologie.
Potrivit acelorași date, pentru scenariul mai grav, cu Rt de 1,2, numerele ar fi si mai mari.
Societatea Română de Epidemiologie a realizat proiecțiile pentru următoarele două luni, până pe 19 septembrie, folosind datele publice disponibile până la 18 Iulie.
“În ultimele 2-3 săptămâni, s-au schimbat procedeele de externare a pacienților (pacienți sunt externați după 10 zile dacă rămân asimptomatici), iar unii pacienți au început să fie externați la cerere. Aceste schimbări au dus la o scădere a numărului de pacienți activi (estimați acum la cazurile noi din ultimele 22 zile față de 25 zile cât erau în urmă cu o lună). De asemenea, au dus la o creștere a numărului de cazuri noi. Aceasta se datorează, în parte, numărului crescut de persoane contagioase prezente în populație, și posibil datorită creșterii transmisibilității”, se arată în analiza Societății Române de Epidemiologie.
Potrivit aceleiași surse, atunci când epidemia este în creștere, numărul de internați ATI este un indicator care întârzie cu câteva zile față de evoluția cazurilor noi. Creșterea ATI din valul 2 a început în jur de 11 iunie, pe când cazurile noi au început să crească din prima săptămână din iunie. Internații ATI au fost estimați pentru această proiecție la 3,4% din pacienții activi din urmă cu opt zile, pacienții activi fiind estimați a fi pacienții cumulați pe 22 zile.
În acest context, Societatea Română de Epidemiologie vine cu o serie de propuneri, ca măsuri care pot fi aplicate local sau regional:
- Limitarea numarului maxim de persoane in grup la 10 in judetele/localitatile afectate.
- Supravegherea transportului public inclusiv a celui pe caile ferate pentru respectarea cu strictete a masurilor de distantare fizica si a portului mastii de protectie, iar acolo unde este posibil nedepasirea unui numar de maximum 10 calatori intr-un vehicol de transport in cazul calatoriilor care depasesc ca timp 15 minute.
- Recomandare de a sta acasa, cu exceptii pentru sport, obtinerea de alimente si alte iesiri esentiale.
- Restrictii de calatorie intre orasele/regiunile afecatate si restul tarii.
- Protocol de testare cu PCR – testare pentru toti simptomaticii si pentru toti contactii celor pozitivi.
- Anchete epidemiologice – trasabilitate completa si exhaustiva pentru toate cazurile identificate cu stabilirea clusterelor epidemiologice prin diagnostic molecular – secventiere genomica completa – utilizarea epidemiologiei moleculare.
Astfel de masuri vor fi necesare periodic in zone critice in viitoarele 6 luni – 1 an, când reprezentanții SRE speră ca noi terapii, și poate unul sau mai multe vaccinuri să fie disponibile.
Concluziile analizei
Potrivit aceleiași analize, deoarece transmisibilitatea, spitalizarea și ratele de mortalitate pentru infecția SARS-CoV-2 comparativ cu SARS-CoV, MERS-CoV și gripa din 1918 pot fi apreciate astfel:
- R0 SARS-CoV-2 estimat = 2,5 (1,8–3,6) versus 2,0–3,0 pentru SARS-CoV și gripa 1918
- R0 = 0,9 pentru MERS-CoV si 1,5 pentru gripa ”porcina” 2009
- ratele de fatalitate difera de la o tara la alta, probabil prin diferentele in strategiile de testare- proportia ratei de fatalitate (case-fatality ratio), prin diferentele in codificarile ICD-10, structurile demografice diferite, diseminarile focale si a neintelegerii complete a motivelor pentru care unele regiuni sunt mai afectate decat altele
- initierea precoce a distantarii fizice si a masurilor de igiena au demonstrat ca pot reduce drastic si mortalitatea asociata, ceea ce poate explica partial diferentele geografice
- SARS-CoV-2 emergent in Decembrie 2019, a dus rapid la pandemie, desi este inrudit genetic cu SARS-CoV, la care numarul de cazuri a fost zero in iunie 2003 (desi a avut rata mortalitatii de 9,7%, cele mai multe fiind asociate actului medical, comparativ cu MERS-CoV- tot coronavirus fatal, fara risc actual de a produce efect pandemic, care a avut rata de fatalitate de 34%.3)
- toate cele trei coronavirusuri au perioada de incubatie mai lunga decat a virusului gripal (mediana 5 zile) cu media depistarii cazurilor la 11 zile de la infectie
- incaracatura virala SARS-CoV-2 este maxima la debutul sau chiar cu 1-2 zile inaintea simptomelor, si scade dupa 5-6 zile (ceea ce face carantina si izolarea pacientilor si a contactilor mai putin eficiente) comparativ cu SARS-CoV, la care incarcatura virala maxima este de 6–11 zile dupa aparitia simptomelor, ceea ce ofera o saptamana in plus timp identificarea si izolarea cazurilor
- incarcatura virala se poate mentine si dupa 3 saptamani de la debutul simptomelor ceea ce duce la concluzia ca SARS-CoV-2 este mai putin fatal, dar mai transmisibil decat MERS-CoV sau SARS-CoV (2003)
- exista dovezi tot mai numeroase ca persoanele infectate asimptomatice transmit infectia, desi ramane necunoscuta proportia persoanelor presimptomatice (78% din cazuri asimptomatice pot deveni simptomatice)
- din motivele enumerate mai sus, SARS-CoV a putut fi eradicat in 2003, dar fara un vaccin e imposibila eradicarea SARS-CoV-2.