Societatea Română de Hematologie a organizat conferința „Bolile Maligne Hematologice”, în contextul Zilei Mondiale de Lupta Împotriva Cancerului

Societatea Română de Hematologie (SRH) a organizat, joi, conferința online de tip dezbatere „Bolile Maligne Hematologice”, un eveniment de informare, conștientizare și colaborare, în contextul Zilei Mondiale de Lupta Împotriva Cancerului, marcată în fiecare an pe 4 februarie.

Președintele Societății Române de Hematologie, prof. dr. Daniel Coriu, a atras atenția asupra dezechilibrului în repartiția resursei umane, subliniind că există județe în România fără niciun medic hematolog.

”În România în Hematologie avem peste 300 de specialiști. 130-140 dintre aceștia se află în București, restul în Craiova, Timișoara, Cluj, Sibiu, Târgu-Mureș și Iași. Avem șase județe care nu au niciun hematolog, iar multe alte județe cu un singur hematolog. Este foarte greu să practici această specialitate de unul singur. Se întâmplă acest dezechilibru pentru că, bineînțeles, medicul poate să aleagă unde locuiește și unde lucrează. Tânărul medic specialist va alege să meargă într-un mediu de muncă atractiv, cu infrastructură modernă și, cel mai important, unde este respectat. Este important să fie respectat și să aibă cu ce să lucreze, cu ce să trateze pacientul”, a explicat prof. dr. Daniel Coriu.

Mulți pacienți sunt nevoiți să parcurgă sute de kilometri pentru a li se pune un diagnostic corect, a subliniat dr. Radu Niculescu, secretar Societatea Română de Hematologie.

”Sunt două probleme majore: de logistică și de personal. Pentru a avea un diagnostic corect în bolile hematologice maligne, trebuie ca acele centre unde sunt prezenți pacienții să dispună de o aparatură înalt specializată, de înaltă performanță. Lucru, care din păcate nu există decât în câteva centre din țară”, a precizat dr. Radu Niculescu.

Vicepreședintele Societății Române de Hematologie, dr. Sorina Bădeliță, a explicat impactul celor mai importante boli heamtologice maligne asupra pacienților.

”Principalele neoplazii hematologice pe care noi le vedem și le tratăm zilnic sunt categoriile leucemiilor acute, împreună cu sindroamele mielodisplazice. Sunt boli acute, de temut, pentru oricine, și reprezintă una din urgențele în hematologie. Pacientul necesită internare de urgență, preferabil într-o clinică mare. Apoi, sunt sindroamele limfoproliferative cronice, care sunt cele mai frecvente și din care fac parte limfoamele, non-hodgkin, boala non-hodgkin, leucemia limfatică cronică. Sunt sindroamele mielolimfoproliferative cronice, precum policitemia vera, trombocitemia esențială. Sunt boli cronice cu care pacientul trebuie să învețe să trăiască. Nu în ultimul rând, avem capitolul de patologie a proteinelor monoclonale, unde principalele boli frecvente sunt mielomul multiplu și amiloidozele. Practic, de cele mai multe ori, pacientul hematologic este un pacient cu o boală cronică. Trebuie stabilită o relație de încredere medic-pacient, pentru a găsi resursele, atât financiare, cât și emoționale, pentru a stăvili aceste boli cronice maligne”, a explicat dr. Sorina Bădeliță.

În cadrul evenimentului, conf. dr. Andrei Coliță, vicepreședinte Societatea Română de Hematologie, a vorbit despre modul în care poate fi standardizat diagnosticul, dar și tratamentul, în hemopatiile maligne la nivel național.

”Aplicarea unor măsuri terapeutice și diagnostice uniforme la nivel național este extrem de importantă. Această standardizare are deja câțiva primi pași făcuți. Este vorba despre o serie de ghiduri, eloboate în colaborare de Societatea Română de Hematologie și Comisiile terapeutice ale Ministerului Sănătății, care ajută medicii din toate centrele să aplice același tip de tratament. Aceste ghiduri, însă, trebuie să evolueze în permanență, să fie actualizate. Este nevoie de colaborarea noastră permanentă, atât sub egida Societății, cât și a Colegiului și a Ministerului Sănătății, prin experții din comisiile terapeutice. Pe de altă parte, vorbim și despre uniformizarea diagnosticului. Ca punct de plecare, avem un program de diagnostic finanțat de Casa Națională de Asigurări, în ceea ce privește leucemiile acute, dar acest program trebuie extins și la alte hemopatii maligne, în care este absolut nevoie de anumite investigații, care încă nu sunt acoperite de Casa de Asigurări în ceea ce privește costurile lor de realizare”, a spus conf. dr. Andrei Coliță.

Colaborarea interdisciplinară între medicul hematolog și medici din alte specialități implicați în gestionarea pacientului cu boli maligne hematologice este extrem de importantă, a declarat șef lucr. dr. Cătălin Dănăilă.

”Cooperarea specialiștilor din diferite specialități poate aduce un plus în diagnosticul și tratamentul pacienților, cu atât mai mult în cazul pacienților hemato-oncologici. Afecțiunile hematologice și hemato-oncologice au un răsunet aproape în toate specialitățile. Această cooperare se poate materializa în consulturi interdisciplinare pentru diagnostic, pentru înțelegerea unor complicații care apar în evoluția pacienților hemato-oncologici, în tratamentul și abordul lor”, a afirmat șef lucr. dr. Cătălin Dănăilă.

Prof. dr. Horia Bumbea, vicepreședinte Societatea Română de Hematologie a subliniat importanța medicinei personalizate în bolile maligne hematologice .

”Medicina personalizată se mulează pe profilul pacientului. Dacă în urmă cu mai mult de 20 de ani, în hematologie nu aveam foarte multe modalități de tratament care să difere de la pacient la pacient, pas cu pas au intrat în panoplia tratamentelor hematologie, pentru hemopatiile maligne, medicamente care s-au adresat anumitor ținte, cum au fost anticorpii monoclonali, folosiți în special pentru acele limfoame cu celulă B, identificând un marker specific pe celula malignă, precum și alte terapii inovative, care au fost adresate unor ținte moleculare. În momentul de față pentru o leucemie acută putem să avem abordări diferite, pentru că există pacienți cu mutații diferite. În același timp, putem vorbi, în prezent, și de personalizarea managementului pacientului, în funcție și de răspunsul la tratament”, a spus prof. dr. Horia Bumbea.

Totodată, în cadrul evenimentului, conf. Dr. Ioana Ioniță, vicepreședinte Societatea Română de Hematologie, a subliniat informațiile importante pe care medicii trebuie să le transmită către pacienții cu sindroame mieloproliferative cronice.

”Înainate de a comunica informații, consider că este important să creăm o relație de încredere cu pacienții noștri și acest lucru este dificil. Însă, acest lucru se realizează prin experiența noastră, prin felul în care comunicăm, pentru că în lipsa unei încrederi pe care pacientul o va avea în expertiza noastră, în procedurile medicale pe care le vom face, bineînțeles că orice informații am comunica, acestea ar fi insuficiente și vor trece pe lângă pacient. Apoi, este extrem de important pas cu pas diagnosticul de etapă, investigațiile paraclinice pe care le vom face, unele dintre ele investigații invazive, precum și necesitatea, riscurile și beneficiile acestor investigații. Este important să explicăm clar, în momentul în care am stabilit diagnosticul de boală, și să oferim toate răspunsurile la întrebările pacienților noștri. La fel de important este să asigurăm, împreună cu colegii noștri, tot suportul pentru acel șoc privind prima impresie în legătură cu o boală hematologică. Trebuie să explicăm care sunt terapiile, alternativele de terapie și să încercăm să luăm decizia terapeutică în funcție și de dorințele pacientului. Complianța este extrem de importantă în sindroamele mieloproliferative cronice. Trebuie discutat despre prognostic, despre complicații”, a precizat Conf. Dr. Ioana Ioniță.

O problemă importantă o reprezintă faptul că unele investigații obligatorii nu sunt decontate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

”Avem probleme legate de investigațiile obligatorii și importante pentru alegerea și conducerea terapiilor, investigații solicitate de Casa Națională de Asigurări, dar care în continuare sunt nedecontate de Casa Națioanală de Asigurări. Sperăm ca, prin noul program de luptă împotriva cancerului, aceste investigații să fie în sfârșit decontate și disponibile pentru toată lumea. Întâmpinăm și anumite discontinuități în ceea ce privește unele citostatice importante la nivel național”, a explicat dr. Anca Vasilache.

La evenimentul organizat de Societatea Română de Hematologie au participat și reprezentanții unora dintre cele mai importante Asociații de pacienți din sfera hematologiei.

 

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.