Pentru prima dată, Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice (SRDNBM) a organizat o Conferință Regională la Reșița, reunind specialiști din domeniul diabetologiei și din specialități conexe. Evenimentul marchează începutul unui proiect de educație medicală continuă, menit să sprijine medicii din afara marilor centre universitare. „Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice este alături de specialiștii din domeniul diabetului din întreaga țară, indiferent unde profesează”, a declarat prof. univ. dr. Bogdan Timar, președintele SRDNBM.
„Prin organizarea Conferințelor Regionale, dorim să venim mai aproape de medicii care îngrijesc zilnic persoane cu diabet, oferindu-le acces la educație medicală continuă și sprijin în dezvoltarea profesională. În același timp, ne propunem să consolidăm colaborarea dintre diabetologi, autoritpți publice și alte specialități medicale, pentru o abordare integrată a îngrijirii pacienților”, a declarat prof. univ. dr. Bogdan Timar, președintele SRDNBM.
„Dezvoltarea profesională a medicilor înseamnă, în final, îmbunătățirea calității îngrijirii persoanelor cu diabet, iar acest lucru este esențial pentru noi”, a adăugat președintele SRDNBM.
Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice a lansat, sâmbătă, la Reșița, ediția inaugurală a Conferințelor Regionale ale SRDNBM.
„Educația medicală continuă este un pilon fundamental pentru îmbunătățirea actului medical. Prin această inițiativă, dorim să oferim acces la cele mai noi informații științifice, dar și să construim și să consolidăm o comunitate unită de specialiști, în care schimbul de bune practici să fie un element central. O abordare modernă a diabetului zaharat necesită colaborare, iar prin aceste conferințe ne dorim să încurajăm acest parteneriat”, a explicat prof. univ. dr. Bogdan Timar.
Pe lângă componenta de educație medicală dedicată medicilor, Conferințele Regionale ale SRDNBM includ și o importantă parte de conștientizare și informare cu privire la problematica diabetului, adresată populației generale.
Diabetul zaharat reprezintă o importantă problemă de sănătate publică la nivel global, din cauza impactului său asupra vieții și calității vieții pacienților, a complicațiilor severe pe care le poate produce în lipsa unui control eficient, precum și a costurilor societale pe care le generează. O afecțiune metabolică cronică, diabetul zaharat este caracterizat prin valori crescute ale glucozei în sânge (hiperglicemie), cauzate fie de o producție insuficientă de insulină de către pancreas (diabet de tip 1, numit și insulinodependent), fie de o utilizare ineficientă a insulinei de către organism (diabet de tip 2).
Conform Federației Internaționale de Diabet, diabetul zaharat afecta, în 2021, nu mai puțin de 537 de milioane de adulți la nivel mondial. Fără măsuri eficiente de prevenție, specialiștii estimează o creștere alarmantă a prevalenței bolii: 643 de milioane de cazuri până în 2030 și 783 de milioane până în 2045.
În România, potrivit studiului epidemiologic PREDATORR derulat de Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice în perioada 2012-2014, 11,6% dintre adulți suferă de diabet, iar 16,5% se află în stadiul de pre-diabet. Totuși, datele oficiale ale Casei Naționale de Asigurări de Sănătate indică faptul că aproximativ 1,3 milioane de persoane urmează tratament pentru diabet prin Programul Național de Diabet Zaharat, reprezentând 6,46% din populația totală a României, conform celor mai recente date de la Institutul Național de Statistică. Astfel, estimările indică, la nivel național, aproximativ 980.000 de persoane care ar avea diabet, însă nu sunt diagnosticate, echivalent cu 5.14% din populație. Această cifră se înscrie în tendințele internaționale de a exista, din cauza simptomatologiei reduse la debutul diabetului, câte un pacient care trăiește cu diabet și nu este diagnosticat la fiecare pacient diagnosticat cu diabet.
Conferințele Regionale ale SRDNBM reprezintă o nouă inițiativă lansată de către Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, în sprijinul luptei împotriva diabetului