Ministrul interimar Cseke Attila: Am avut solicitări de la spitale care doreau să prelungească acel termen pentru a fi exclusiv COVID

Cseke Attila

Ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila, a declarat marți că spitalele au la dispoziție 10 zile pentru a analiza punctual situația și a se decide dacă rămân sau nu unități sanitare exclusiv COVID.

Totodată, Attila a precizat că a primit solicitări de la spitale care doreau să prelungească acel termen pentru a fi exclusiv COVID.

”Din ziua de vineri, săptămâna trecută, au obligaţia, dar şi libertatea de a analiza situaţia punctual, pe fiecare unitate sanitară, şi în cazul în care consideră că este nevoie de prioritizarea internărilor şi a intervenţiilor chirurgicale, atunci pot să păstreze spitalul respectiv numai pe internări COVID. În cazul în care consideră că nu mai sunt atâţia pacienţi, situaţiile diferă totuşi de la un spital la altul, atunci pot să înceapă să primească şi pacienţi non-COVID. Această decizie a fost comunicată spitalelor de la sfârşitul săptămânii trecute. Fiecare spital va face această proprie analiză. Ştiţi că am avut solicitări de la spitale care doreau să prelungească acel termen care expira vineri, pentru a fi exclusiv COVID. În situaţii diferite, este dreptul lor astăzi şi am prevăzut şi un termen de maxim 10 zile până când, cel puţin în această fază, spitalele pot să păstreze, dacă decid aşa, să fie exclusiv Covid”, a declarat Cseke Attila pentru un post de televiziune.

Reamintim că în data de 4 octombrie șeful DSU, dr. Raed Arafat, anunța emiterea unui ordin pe 30 de zile care prevedea ca managerii de spitale cu paturi să suspende internările pentru operații și alte tratamente care nu reprezentau urgențe.

”Suntem nevoiți să emitem un ordin pe 30 de zile care prevede ca managerii unităților publice cu paturi să dispună suspendarea internărilor pentru operații și alte tratamente care nu reprezintă urgență”, declara Arafat la acea vreme.

Totodată, Cseke Attila a mai precizat pentru Antena 3 că autoritătile ar trebui să înceapă chiar de azi (marţi – n.r.) să pregătească următorul val al pandemiei de COVID-19, care este preconizat să ajungă în România la începutul anului 2022.

”De azi chiar trebuie să începem să ne pregătim pentru următorul val. Cel mai important lucru este acela de a ne vaccina. Toate celelalte mesaje şi toate celelalte lucruri pe care le face Ministerul Sănătăţii sunt pe partea de tratament medical. Trebuie să avem termene mai scurte pentru planul de rezilienţă de paturi”, a mai declarat ministrul interimar al Sănătăţii.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.