Solidaritatea Sanitară critică declaraţiile ministrului Sănătăţii: Problema este la autorităţile care nu-şi înţeleg menirea, nu la profesioniştii din sănătate

Federaţia „Solidaritatea Sanitară” critică declaraţiile ministrului Sănătăţii, Ioana Mihăilă, referitoare la vaccinarea personalului din sănătate, considerând că „astfel de declaraţii dovedesc incapacitatea de înţelegere a situaţiei”. ”Problema este la autorităţile care nu-şi înţeleg menirea şi nu-şi asumă responsabilităţile funcţiilor, nu la profesioniştii din sănătate”, afirmă reprezentanții Federației, solicitând public ”renunţarea la intenţia unor astfel de abuzuri la adresa acestor categorii de lucrători”.

”Federaţia „Solidaritatea Sanitară” a luat act cu tristeţe de declaraţiile ministrului sănătăţii privind intenţia de vaccinare obligatorie a lucrătorilor din sănătate sau de obligare a celor nevaccinaţi să suporte costurile testelor de depistare a virusului SARS-CoV-2. Astfel de declaraţii dovedesc incapacitatea de înţelegere a situaţiei”,  transmite Federaţia „Solidaritatea Sanitară” într-un comunicat.

Potrivit sursei citate, ”Federaţia afirmă că a indicat în mod public autorităţilor sanitare că ordinea logică a măsurilor este cu totul alta, respectiv:

  • Identificarea corectă a numărului de lucrători din sănătate vaccinaţi.
  • Identificarea corectă şi completă a lucrătorilor care au trecut printr-un episod de infecţie SARS-CoV-2. A trata diferit imunitatea oferită profesioniştilor din sănătate de infectare faţă de cea obţinută prin vaccinare este eronat şi, raportat la procedurile aplicabile tuturor cetăţenilor, discriminatoriu.
  • Construcţia unei campanii de vaccinare bazată pe introducerea măsurilor de stimulare a vaccinării”.

”Declaraţiile ministrului sănătăţii continuă de fapt povestea eşecurilor instituţionale, fără ca cineva să-şi asume răspunderea pentru ele. Un scurt istoric ilustrează elocvent amploarea erorilor: De la începutul pandemiei până în prezent Federaţia „Solidaritatea Sanitară” a dus o luptă acerbă împotriva autorităţilor care au ascuns tot timpul numărul de lucrători din sănătate infectaţi SARS-CoV-2. În condiţiile în care  fiecare lucrător care a fost infectat SARS-CoV-2 este de fapt unul care a obţinut imunitate împotriva acestui virus, informaţia se dovedeşte a fi extrem de importantă pentru analiza numărului lucrătorilor din sănătate imunizaţi. La ora actuală Platforma de monitorizare a impactului pandemiei COVID-19 asupra lucrătorilor din sănătate este singura sursă de informaţii credibile privind numărul (cunoscut) de lucrători din sănătate care au fost infectaţi SARS-CoV-2, autorităţile statului dovedindu-se incapabile de-o evidenţă corectă. Din această cauză acum riscăm o încălcare flagrantă a drepturilor omului: lucrători din sănătate imunizaţi, cărora nu le este recunoscută imunitatea”, afirmă reprezentanții Federației.

”Pe toată durata pandemiei ne-am luptat împotriva încercării autorităţilor de-a ascunde  numărul lucrătorilor decedaţi din cauza COVID-19. La ora actuală Memorialul Eroilor din Sănătate este singura sursă de informaţii publice privind lucrătorii din sănătate decedaţi din cauza pandemiei”, adaugă reprezentanții Federației.

”Am fost nevoiţi să constatăm indiferența Ministerului Sănătăţii în faţa datelor reale privind imunizarea profesioniştilor din sănătate şi a soluţiilor pe care le-am propus pentru creşterea numărului de lucrători din sănătate vaccinaţi”, mai spun sindicaliștii.

”În acest context suntem nevoiți să constatăm că problema este la autoritățile care nu-și înțeleg menirea și nu-și asumă responsabilitățile funcțiilor, nu la profesioniștii din sănătate, solicitând public renunțarea la intenția unor astfel de abuzuri la adresa acestor categorii de lucrători”, a transmis Federaţia „Solidaritatea Sanitară”.

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.