”Solidaritatea Sanitară”: Primele reacții pe marginea recentului OUG privind creșterea salariilor din Sănătate

După ce Guvernul a aprobat, joi, majorarea cu 20%, în două tranşe, a salariilor de bază pentru personalul din sistemul de Sănătate şi Asistenţă Socială, liderii sindicali ai Federației Solidaritatea Sanitară au transmis că vor continua seria protestelor, inclusiv cu mitingul din data de 11 martie, cu următoarele precizări:

„În mod logic, orice creștere salarială reprezintă un plus. Creșterea salariilor de bază prevăzută în OUG reprezintă și ea un plus la salariul de bază (și unul mai mic la veniturile salariale).

Problema este dacă este o creștere suficientă sau măcar semnificativă (dacă este „mai mult decât nimic” sau o creștere efectivă).
Cât de semnificativă este această creștere salarială depinde de contextul de analiză. Adică, de impactul ei real.
Există trei contexte de analiză relevante pentru impactul real al OUG:
(1) Nivelul inflației, care indică dacă o creștere salarială reprezintă o creștere a salariilor reale (adică a puterii de cumpărare). Raportarea la inflație indică dacă creșterea este suficientă pentru a menține puterea de cumpărare (pentru a nu fi în situația unei creșteri a salariilor nominale care consfințește de fapt o scădere a salariilor reale.) Din această perspectivă OUG-ul nu determină o creștere a puterii de cumpărare a salariilor care să depășească nivelul inflației. OUG-ul privind creșterea salariilor de bază nu reușește să determine o creștere a veniturilor salariale care să ajungă din urmă inflația.
(2) Recompensa pentru riscuri și eforturi suplimentare. OUG-ul nu crește valoarea nici unuia dintre sporuri. În acest moment nici unul dintre sporuri nu mai este raportat la salariile de bază în plată. (Exact din această cauză creșterea salariilor de bază are un impact mult mai mic asupra creșterii salariilor de bază.)
(3) Tendințele privind creșterile salariale. Scăderea recompensei pentru riscurile și eforturile suplimentare indică o tendință ce dezvăluie o intenție: în viitor ea nu va mai conta, ponderea ei devenind nesemnificativă. Se va ajunge destul de aproape de situația în care lucru în ture/gărzi, în zilele libere/sărbători legale, în diferite condiții de muncă să nu genereze diferențe semnificative ale veniturilor salariale. Adică, să intre în zona obligațiilor neplătite.
Evident, politicienii au interes să spună că este bine.
Cât de bine este dvs. trebuie să judecați deoarece suportați consecințele.
Dacă credeți, asemenea nouă, că nu este suficient, atunci puteți proceda asemenea nouă.
Pe 11 martie ne adunăm în fața Guvernului”.

Guvernul a aprobat majorarea cu 20% a salariilor pentru personalul din sistemul de sănătate

Guvernul a aprobat, joi, majorarea cu 20%, în două tranşe, a salariilor de bază pentru personalul din sistemul de sănătate şi cel din asistenţă socială.

„Guvernul vine astăzi cu o măsură prin care să stimuleze resursa umană din întregul sistem sanitar şi al asistenţei sociale. Beneficiari sunt peste 235.000 de salariaţi din sistemul de Sănătate, precum şi circa 46.000 de persoane încadrate pe funcţii de specialitate de îngrijire şi personal TESA din unităţile şi centrele de Asistenţă Socială cu sau fără personalitate juridică. Ordonanţa de urgenţă prevede majorarea în două tranşe egale a salariilor de bază, după cum urmează: salariile de bază pentru personalul din unităţile sanitare publice se majorează cu 20 de procente faţă de nivelul salariului de bază aferent lunii decembrie 2023, majorarea urmând să fie aplicată în două tranşe egale începând cu luna martie 2024, respectiv luna iunie 2024. Măsura se aplică şi personalului din cadrul Agenţiei Naţionale de Transplant, Oficiul Central de Stocare pentru Situaţii Speciale, Academiei de Ştiinţe Medicale şi Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a dispozitivelor medicale din România”, a declarat purtătorul de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin.

Impactul bugetar al acestei măsuri este estimat la 2,3 miliarde de lei din bugetul de stat.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Guvernului, „pentru personalul din unităţile şi centrele de asistenţă socială cu sau fără personalitate juridică a fost aprobată majorarea cu 20% a salariilor de bază faţă de salariul de bază aferent lunii decembrie 2023, această majorare urmând să se aplice pe modelul comunicat anterior, în două tranşe egale – în martie, respectiv iunie 2024”.

„De asemenea, ordonanţa de urgenţă include şi medicii de medicină generală în categoria celor care pot beneficia de indemnizaţie pentru gărzile efectuate în baza unui contract individual de muncă cu timp parţial pentru activitatea prestată în linia de gardă, având în vedere că în cadrul serviciilor de ambulanţă şi al structurilor de primire urgenţe din cadrul unităţilor sanitare publice există încadraţi şi medici de medicină generală care efectuează gărzi. Aceştia vor beneficia în condiţiile stipulate prin ordonanţa de urgenţă de o indemnizaţie în cuantum de 350 lei pentru o gardă efectuată într-o lună, respectiv 700 lei pentru cei care efectuează lunar cel puţin două gărzi”, a mai afirmat Mihai Constantin.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.