Solidaritatea Sanitară: Restricțiile unor libertăți ale lucrătorilor din sănătate trebuie compensate prin acordarea altor drepturi legale

Reprezentanții Federației „Solidaritatea Sanitară” solicită autorităților intervenția urgentă pentru sprijinul lucrătorilor din sănătate, aflați în prima linie a luptei împotriva pandemiei, precizând că restricțiile unor libertăți pe care le suportă angajații, precum suspendarea dreptului la concediul de odihnă, trebuie compensate prin acordarea altor drepturi legale.

„Președintelui României, guvernanților încă în funcție și tuturor parlamentarilor intervenția urgentă pentru sprijinul lucrătorilor din sănătate, aflați în prima linie a luptei împotriva pandemiei (…). Restricțiile unor libertăți pe care le suportă profesioniștii din sănătate în această perioadă (unul dintre exemple fiind suspendarea dreptului la concediul de odihnă), introduse în interesul apărării sănătății publice, trebuie compensate prin acordarea altor drepturi legale. Ansamblul poverilor așezate pe umerii lucrătorilor din sănătate justifică solicitarea de sprijin adresată decidenților”, se arată într-un comunicat al Federației „Solidaritatea Sanitară”.

În același comunicat se arată că lucrătorii din sistemul public de sănătate sunt nevoiți să-și desfășoare activitatea cu sporurile înghețate la nivelul anului 2018 și cu drepturile aferente salariului de bază congelate la nivelul anului 2020.

„Acordarea tuturor drepturilor salariale legale este o formă de sprijin și, simultan, de recunoaștere a eforturilor și sacrificiilor acestor profesioniști, solicitarea Federației „Solidaritatea Sanitară” vizând în special:
– Acordarea de urgență a salariului de bază prevăzută de legea 153/2017 la nivelul anului 2022.
– Raportarea tuturor sporurilor la salariul de bază aflat în plată. Avem în vedere faptul că declarațiile guvernanților privind intenția de reducere a contribuțiilor la sănătate indică existența resurselor financiare necesare pentru plata acestor drepturi legale ale profesioniștilor din sănătate.Federația „Solidaritatea Sanitară” solicită public Președintelui României, în calitate de girant al guvernării și gestionar al acestei crize, organizarea unei întâlniri pentru identificarea soluțiilor rapide pentru acordarea acestor drepturi legale și stabilirea formelor de sprijin adițional de care au nevoie profesioniștii din sănătate în această perioadă”, potrivit comunicatului Federației „Solidaritatea Sanitară”.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.