Reprezentanții Federației „Solidaritatea Sanitară” din România trag un semnal de alarmă referitor la nevoia de criterii raționale de alocarea a resurselor în tratarea pacienților COVID-19.
Și asta în condițiile în care resursele de tratare a pacienților COVID-19, în special cele de tip ATI, “sunt în mod evident (pentru lucrătorii din sănătate) cu mult sub nivelul celor necesare, în mod evident nu toți pacienții vor putea beneficia de ele”.
“Există două tipuri de soluții la o asemenea problemă:
(1) Soluția practicată până în acest moment în România: lipsa de transparență însoțită evitarea asumării răspunderii la nivel instituțional și pasarea responsabilității către profesioniștii din sănătate. De obicei ea implică aplicarea regulii „primul venit, primul servit”, fiind o variantă care implică încălcarea mai multor principii etice.
(2) Asumarea în mod public a unor criterii raționale de alocarea a resurselor, bazate pe respectarea unor principii etice ce sunt în acord cu valorile societății. Este o soluție bazată pe abordarea rațională și transparentă a problemei”, potrivit reprezentanților organizației sindicale.