Somnul mai puțin profund ar putea fi un semn precoce al bolii Alzheimer

Boala Alzheimer este însoțită de tulburări semnificative ale somnului. Persoanele care suferă de această boală deseori nu au un somn odihnitor, iar somnul devine tot mai obositor pe măsură ce pierderile de memorie și celelalte manifestări ale bolii se agravează.

Un studiu publicat în revista Science Translational Medicine ar putea explica legătura dintre boală și tulburările de somn.

 

Monitorizare completă a somnului

 

Cercetătorii americani au monitorizat activitatea somn-veghe la 119 persoane cu vârsta peste 60 de ani, deja înrolate într-un studiu privind îmbătrânirea. Activitatea somn-veghe a fost monitorizată timp de șase nopți cu ajutorul unui dispozitiv purtat pe frunte, care a înregistrat continuu traseul electroencefalografic (activitatea electrică a creierului). S-au adăugat măsurătorile înregistrate de un ceas autorizat special pentru monitorizarea somnului (actigrafie), precum și un jurnal de somn. Suplimentar, fiecare persoană a fost evaluată pe baza unui test de somn la domiciliu pentru respirații neregulate și pentru mișcări periodice ale picioarelor în timpul somnului.

În analiza finală au fost incluse persoane la care s-a efectuat o baterie de teste pentru diagnosticul bolii Alzheimer (evaluare cognitivă, genotipare ApoE și evaluarea biomarkerilor în lichidul cefalorahidian sau imagistică specială prin PET-CT)

 

Nivel redus al activității cu unde lente

 

Analiza parametrilor monitorizați a arătat că pacienții cu un nivel redus de activitate cu unde lente (înregistrată EEG) în timpul somnului non-REM prezentau, totodată, și niveluri crescute ale biomarkerilor specifici bolii Alzheimer (amiloid beta și proteină tau) în mai multe regiuni ale creierului.

Cu toate că sunt necesare studii suplimentare pentru a putea utiliza somnul non-REM cu unde lente ca marker al bolii Alzheimer, autorii atrag atenția asupra utilității unei astfel de monitorizări non-invazive a somnului la persoanele la care se bănuiește o deteriorare cognitivă.

 

Posibil biomarker

 

La pacienții cu boală Alzheimer, plăcile de amiloid beta și agregatele de proteină tau se acumulează în creier cu mult timp înainte de apariția vreunor semne sau simptome clinice.

Multe dintre intervențiile terapeutice studiate în prezent (nu există niciun tratament autorizat care să încetinească progresia bolii) se adresează stadiilor incipiente ale bolii. Autorii studiului din Science Translational Medicine cred că identificarea unor tipare ale somnului bine corelate cu modificările fiziopatologice de la nivelul creierului ar putea constitui biomarkeri utili în detectarea formelor preclinice de boală Alzheimer.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.