Sondaj: 93,2% dintre medicii de familie au monitorizat telefonic persoanele aflate în izolare la domiciliu

Un procent de 93,2% dintre medicii de familie au monitorizat telefonic activ persoanele aflate în izolare la domiciliu, doar 3% dintre medici afirmând că nu au avut pacienţi aflaţi în această situaţie, se arată într-un comunicat al Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie.

Federația a realizat la începutul lunii mai un sondaj în rândul cabinetelor de medicina familiei din toate cele 41 de județe ale României și cele șase sectoare ale Bucureștiului, sondaj ce a urmărit analizarea activității cabinetelor de medicină de familie pe durata stării de urgență generată de pandemia COVID-19.

Astfel, 16,2% dintre medicii de familie au aflat de la pacienţi abia după ieșirea acestora din perioada de izolare sau carantină. În ceea ce privește pacienţii confirmaţi COVID-19, internaţi în spital, informarea medicului de familie a fost realizată de către pacient pe durata internării (27.9%) sau abia după externare (5.6%).

Direcţia de Sănătate Publică a fost sursa informaţiei în doar 7.9% din cazuri.

Aproape două treimi (61.2%) dintre medicii de familie intervievați nu au avut sau nu au fost informați încă dacă pacienții lor au fost confirmați COVID-19.

Informațiile despre definiția de caz, metodologia de supraveghere, algoritmul de raportare COVID-19 au fost oferite constant și prompt de Direcția de Sănătate Publică în cazul a două treimi dintre medicii de familie care au răspuns sondajului (66.5%), iar răspunsuri la întrebările adresate de medici telefonic sau pe e-mail către DSP au fost primite de doar jumătate dintre medicii de familie (52.6%).

Achiziția echipamentelor de protecție și a biocidelor

În privinţa achiziţiei echipamentelor de protecţie și biocidelor, 94.8% dintre cabinetele de medicina familiei au avut dificultăţi în procurarea lor în lunile martie și aprilie sau doar în luna martie. Doar 5,2% au declarat că nu au avut dificultăți în procurarea echipamentelor de protecție și biocidelor. Aproape jumătate dintre cabinetele de medicina familiei nu au primit sprijin prin donaţii de echipamente și biocide din partea autorităților centrale, județene sau locale (40.5%), organizațiilor medicale (36.1%) sau societății civile și mediului de afaceri (51.1%).

Mai puţin de 1% dintre cabinete au primit prin donaţii tot ceea ce a fostnecesar. În luna martie, anterior aprobării legislative a consultaţiei la distanţă, mai puţin de 7% dintre cabinetele de medicina familiei au primit echipamente de protecţie sau biocide de la autorități, organizații medicale, societatea civilă sau mediul de afaceri.

Sondajul a fost realizat online și are la bază răspunsurile a 1.174 cabinete de medicina familiei din toate județele României și Municipiul București, rezultatele fiind astfel semnificative statistic. Prima parte a rezultatelor sondajului a fost publicată în 14 mai 2020.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.