Sondaj: Majoritatea medicilor ruși nu s-ar vaccina cu Sputnik V, vaccinul rusesc anti-COVID

Majoritatea medicilor ruși nu s-ar simți confortabil să fie injectați cu noul vaccin anti-COVID-19 din Rusia, din cauza lipsei de date suficiente despre acesta și a aprobării sale super rapide, a arătat vineri un sondaj realizat la peste 3.000 de profesioniști din domeniul medical, citat de Reuters.

Rusia a anunțat că primul vaccin din lume pentru noul coronavirus va fi pus pe piață până la sfârșitul acestei luni, administrarea acestuia medicilor urmând să se facă pe bază de voluntariat.

Vaccinul, numit „Sputnik V” în omagiul primului satelit din lume lansat de Uniunea Sovietică în 1957, încă nu a încheiat studiile clinice finale, iar unii oameni de știință spun că se tem că Moscova pune prestigiul național înainte de siguranță.

Un sondaj efectuat pe 3.040 de medici și specialiști în domeniul sănătății, realizat de aplicația mobilă „Manualul medicului” și citat vineri de cotidianul RBC, a arătat că 52% nu sunt pregătiți să fie vaccinați, în timp ce 24,5% au declarat că ar fi de acord să i se administreze vaccinul.

Doar o cincime dintre respondenți au spus că ar recomanda vaccinul pacienților, colegilor sau prietenilor.

Aprobarea vaccinului rusesc vine înainte de studiile care ar implica în mod normal mii de participanți, cunoscute în mod obișnuit ca faza III. Astfel de studii sunt de obicei considerate precursori esențiali pentru ca un vaccin să obțină aprobarea autorităților de reglementare.

Președintele rus, Vladimir Putin, a anunțat că vaccinul, dezvoltat de Institutul Gamaleya din Moscova, este sigur și că a fost administrat uneia dintre fiicele sale.

Ministrul Sănătății, Mikhail Murashko, a respins preocupările legate de siguranță, transmise de unii experți în ceea ce privește aprobarea rapidă a Moscovei a medicamentului ca fiind „fără temei”.

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.