Pentru a pune bazele unor date statistice în domeniul tulburărilor de spectru autist din România, Institutul Autism Voice anunță lansarea unui sondaj adresat părinților cu copii diagnosticați cu această afecțiune.
Acest sondaj, care poate fi accesat și completat AICI, are ca scop identificarea nevoilor și provocărilor specifice cu care se confruntă aceste familii, precum și crearea uneii baze de pornire pentru o statistică oficială privind prevalența tulburărilor de spectru autist în rândul copiilor și adulților din România.
Părinții sunt încurajați să participe la acest sondaj și să contribuie la crearea unei voci puternice și unite în sprijinul copiilor lor și al comunității de autism din România.
„Prin lansarea acestui sondaj, ne propunem să strângem date cuprinzătoare și să conturăm o imagine mai clară a numărului de copii cu autism și a nevoilor lor de intervenție, astfel încât să putem oferi servicii și sprijin adecvat, în conformitate cu nevoile lor. Acest sondaj este doar primul pas dintr-o acțiune mai amplă pe care ne-o asumăm în 2023, anume aceea de colectare de informații actuale și relevante pentru comunitate”, transmite Anca Dumitrescu, președintele centrului amintit.
Lipsa unor date actualizate asupra acestei afecțiuni în rândul populației afectează implementarea unor programe de sprijin adecvate
Una dintre principalele provocări cu care se confruntă atât părinții, cât și specialiștii, este lipsa unor statistici oficiale și actualizate cu privire la numărul de persoane afectate de tulburările din spectrul autist și nevoile lor specifice; aceste date sunt esențiale pentru a putea dezvolta și implementa politici și programe adecvate de sprijin și intervenție, menționează organizatorii demersului.
„Nevoia unor date statistice oficiale despre prevalența autismului în România este iminentă. Tot ce știm în acest moment se bazează pe informații externe sau sondaje vechi realizate de societatea civică și unii specialiști. (…) Seria de sondaje pregătite are ca scop și crearea unor activități de conștientizare și advocacy în comunitate”, subliniază Nicoleta Orlea, director de fundraising al centrului.
Prin acest sondaj, părinții au ocazia să își împărtășească experiențele cu privire la diagnosticul de autism al copilului lor, accesul la servicii și terapii, obstacolele întâlnite și nevoile lor. Rezultatele vor fi folosite pentru a crea premisele unor politici și programe eficiente în beneficiul familiilor care se confruntă cu acest diagnostic.