Sondaj SNMF: Majoritatea pacienților au ales să se vaccineze anti-COVID-19 din proprie convingere

Societatea Națională de Medicina Familiei din România (SNMF) informează, ca urmare a realizării unui sondaj pe bază de chestionare, că majoritatea pacienților (70%) au ales să se vaccineze împotriva noului coronavirus din proprie convingere, iar pentru 25,7% consilierea și sprijinul medicului de familie au contribuit la realizarea acestui demers. Acest fapt îi încurajează pe medicii de familie de a merge mai departe în ceea ce privește lupta împotriva virusului SARS-CoV-2.

”Rezultate celor 1.016 chestionare completate de către pacienți care urmau să se vaccineze în perioada 19.05-31.05.2021 în centrele de vaccinare, cabinetele medicilor de familie sau alte locații ne dau forța de a continua lupta împotriva virusului SARS-CoV-2”, se arată în comunicatul SNMF.

Potrivit rezultatelor, la începutul campaniei, doar 55,3% dintre pacienții care acum au ales să se vaccineze erau convinși de importanța și siguranța vaccinării, 34,8% aveau îndoieli, 5,9% erau speriați și lipsiți de informații, iar 4,11% erau împotriva vaccinării.

Motivele de îngrijorare au fost generate sau alimentate de informațiile dintr-o anumită parte a presei (46,6%), social media (31,8%) sau chiar din comunitate (13,8%).

Schimbarea atitudinii față de vaccinare a celor indeciși sau opozanți ai vaccinării s-a realizat în cea mai mare măsură cu ajutorul medicilor de familie (43,3%), respectiv prin intermediul familiei și anturajului (42,1%).

Potrivit SNMF, rezultatele acestui chestionar confirmă rezultate ale unor studii mai vechi, care arătau că relația pacient-medic de familie este una solidă, de încredere reciprocă, pe care pacienții se bazează.

”Pilonii esențiali care pot influența campania de vaccinare sunt medicul de familie și comunitatea, reconfigurarea campaniei ținând cont de aceste rezultate poate fi soluția pentru asigurarea procentului optim de pacienți vaccinați, stoparea pandemiei și revenirea la o viață normală”, se mai arată înc omunicat.

SNMF a lansat cu ocazia Zilei Internaționale a Medicului de Familie (19 Mai 2021) un chestionar pentru a identifica aspecte legate de informarea pacienților cu privire la vaccinarea anti-COVID-19.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.