Decizia privind deschiderea şcolilor pe 8 februarie va fi luată la nivelul fiecărei localităţi, nu pe judeţ, a subliniat, marţi, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.
„Decizia de deschidere a şcolii se va lua nu la nivel global, al judeţului, ci la nivel de localitate. Această situaţie va trebui să fie cunoscută, foarte vizibilă. (…) Evaluările vor fi făcute săptămânal iar rata de infectare va fi luată în considerare din ultimele 14 zile”, a explicat ministrul, la un post de televiziune.
Ministrul Educaţiei a explicat că există posibilitatea ca şcolile să fie închise la loc, dacă riscul epidemiologic va creşte.
„Nu va exista vreo ezitare în interesul stării de sănătate, dacă situaţia epidemiologică ne va obliga la acest lucru să-l facem. Însă, experţii pe sănătate spun că suntem pe un trend care nu generează îngrijorări imediate în această perspectivă. Astăzi, în România o singură localitate mai este în carantină, comuna Havârna din judeţul Botoşani”, a explicat Sorin Cîmpeanu.
Sorin Cîmpeanu, despre reînceperea şcolilor: 17 judeţe sunt în scenariul verde, 24 în galben.
Ministrul Educaţiei a spus că la această oră un singur judeţ este în scenariul roşu, Timiş, iar aici vor merge la şcoală doar preşcolarii şi elevii claselor I-IV, toţi ceilalţi urmând să continue cursurile on-line. Alte 17 judeţe sunt în scenariul verde, iar 24 sunt în zona galbenă, a mai spus ministrul Educaţiei.
„Ministerul Educaţiei va prelua pe site linkul cu situaţia unde sunt updatate datele epidemiologice, pe toate localităţile, în aşa fel încât fiecare părinte, elev, profesor să ştie ce va urma pentru săptămâna următoare”, a explicat Sorin Cîmpeanu.
Ministrul Educației a explicat şi raţionamentul pentru care în scenariul galben vor merge la şcoală doar elevii din clasele I-IV, a VIII-a şi a XII-a.
„Din cauza aglomerării, sunt şi criterii specifice educaţiei. Cei mici – avem deja generaţii, 168.000 de elevi care au învăţat mai puţin prima jumătate a alfabetului. Nu cred că-şi doreşte cineva să înveţe toţi on-line şi să scrie şi cea de-a doua parte alfabetului. Au prioritate pentru că acolo se derulează cel mai greu procesul de învăţământ. Epidemilogii spun că cei mici transmit cel mai greu acest virus. Au prioritate şi cei din clasele terminale pentru că vor susţine examenele naţionale. În măsura în care situaţia o va permite, ne dorim să fie deschise şcolile în integralitatea lor. Un alt motiv a fost acela al nevoii de derulare a acţiunilor de recuperare, acele celebre ore remediale, care necesită prezenţa fizică”, a explicat Sorin Cîmpeanu.
Cîmpeanu: Dacă apar două cazuri într-o clasă, activitatea în acea clasă va fi suspendată
„Din perspectiva procesului educaţional, ne gândim la varianta în care, dacă apar două cazuri într-o clasă, să fie suspendată activitatea la acea clasă. Dacă apare un singur caz, să nu fie suspendată, dar să se facă testarea. La cel puţin două cazuri, se suspendă activitatea în clasa respectivă. Nu în toată şcoala, ci doar în clasă”, a spus Sorin Cîmpeanu.
Potrivit ministrului, în cazul în care un educator sau învăţător se va îmbolnăvi şi nu îi va putea prelua nimeni atribuţiile, atunci acea clasă va face cursuri online.
„Din păcate, în cele mai multe neexistând cadre didactice care ar putea să preia atribuţiile unui educator sau unui învăţător, acea clasă va trece în online. Dacă sunt doi profesori care au o mişcare mai accentuată în interiorul şcolii care sunt depistaţi pozitivi, atunci se trece direct la suspendarea cursurilor în întreaga şcoală. Asta în sistemul preuniversitar. În sistemul universitar, lucrurile stau cu totul şi cu totul altfel, pentru că aici vorbim de facultăţi, universităţi, clădiri, campusuri, lucrurile sunt mult mai complicate. Dar principiul va fi acelaşi”, a explicat ministrul Educaţiei.
În ceea ce privește universităţile, decizia reluării cursurilor cu prezenţă fizică revine fiecări instituţii în parte, a mai spus ministrul Educaţiei.
Sorin Cîmpeanu s-a referit şi la eventualitatea apariţiei unui al treilea val de pandemie.
„Se vorbeşte despre valul trei. Valul trei nu vine de pe o zi pe alta, vine, din ce mi-au spus şi mie epidemiologii, într-o perioadă de o lună, o lună şi jumătate. Sperăm să nu fie cazul. Dar, dacă totuşi va fi acest trend ascendent, se va vedea. Nu va fi o decizie de pe o zi pe alta”, a arătat ministrul Educaţiei.