Sorin Cîmpeanu, despre situația în care activitatea fizică în clase se suspendă în contextul pandemiei de COVID-19

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a expus vineri noile schimbări din Ordinul comun al Ministerului Educației și Ministerului Sănătății cu privire la siguranța sanitară în mediul școlar.

Astfel, luni elevii și preșcolarii vor merge fizic la școală și la grădiniță, activitatea fizică în clase suspendându-se doar atunci când există trei cazuri de infectare în șapte zile.

”Ne-am decuplat atât de rata de incidență a infectărilor, cât și de rata de vaccinare a personalului din învățământ. Parametrul rată de vaccinare a personalului din învățământ, introdus în 5 noiembrie 2021, consider că a fost o motivație puternică pentru ca în prezent personalul din învățământ să fie cea mai numeroasă în valoare absolută categorie socio-profesională vaccinată, mult peste 70%. La acest nivel de vaccinare în școli a contribuit și introducerea, în urmă cu două luni, a acestui parametru – rata de vaccinare. În prezent, dată fiind specificitatea variantei Omicron, s-a propus, s-a explicat, s-a analizat în profunzime schimbarea modului de abordare către gradul de încărcare a mediului spitalicesc. Pragul este de 75%, un prag care nu este atins în niciunul dintre județele României până în prezent, deci din perspectiva educației luni toate școlile și toate grădinițele din România, din această perspectivă, vor putea să funcționeze cu prezență fizică. Cea de-a doua schimbare este a suspendării activității cu prezență fizică în fiecare clasă din școală sau în fiecare grupă din grădiniță atunci când sunt trei cazuri de infectare în 7 zile consecutive. Este o schimbare importantă”, a declarat ministrul Cîmpeanu într-o conferință de presă comună Ministerul Educației – Ministerul Sănătății, de vineri.

Oficialul a mai precizat că regula intrării în online a întregii școli atunci când cel puțin jumătate din numărul de clase au activitatea fizică suspendată rămâne valabilă.

”Se păstrează regula intrării în online a întregii școli atunci când cel puțin jumătate din numărul de clase au activitatea fizică suspendată. Suspendarea activității fizice în clasă se face prin decizia Consiliului de Administrație al școlii. Suspendarea activității fizice la nivelul întregii unități de învățământ se face prin decizia Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, respectiv al Comitetului Municipal pentru Situații de Urgență. Regulile se aplică unitar la nivelul fiecărui județ, cu excepția regiunii București-Ilfov care din cauza specificității vor fi tratate împreună. Analiza se va face în ansamblu București-Ilfov, este singura excepție. Toate școlile și grădinițele dintr-un județ trec în online atunci când situația se va agrava, dacă se va agrava, în acel județ. Aceste schimbări majore fac posibilă derularea procesului educațional în condiții maxime de siguranță sanitară, maxime într-un context dat care este complicat”, a mai adăugat ministrul.

Sorin Cîmpeanu a mai adăugat că modelul adoptat de România a fost utilizat și în alte state și a dat exemplu Franței.

”Modelul să știți că nu este original romanesc, a fost adoptat și în alte țări, spre exemplu Franța până săptămâna trecută a funcționat pe aceleași reguli.

Precizez că noul protocol sanitar din Franța prevede că și la depășirea celor trei cazuri clasa își continua activitatea cu prezență fizică, iar cei care sunt infectați se izolează cu aceleași perioade de timp pe care le-am aprobat și noi”, a explicat Cîmpeanu.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.