Sorin Cîmpeanu: Există propuneri de ridicare a pragului de infectare până la care școlile rămân deschise pentru toți copiii

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat, joi, într-o conferință de presă la Palatul Victoria, că există propuneri de ridicare a pragului de infectare până la care școlile rămân deschise pentru toți copiii. Ministrul a precizat că, în cadrul regulilor care vor fi stabilite pentru școli, „nu vor fi restricții pentru cei nevaccinați, însă vor fi avantaje pentru cei vaccinați”.

Ministrul Educației a subliniat că, vineri, la solicitarea premierului Florin Cîțu, va avea loc o discuție la Guvern despre aceste măsuri.

„Există propuneri de creștere a pragului ratei de infectare până la care școlile pot să rămână în totalitate deschise, cu respectarea tuturor regulilor de protecție sanitară. Ministerul Sănătății și INSP trebuie să stabilească pragul. Sper să vom agrea acest lucru mâine”, a spus Cîmpeanu.

„Atunci când se va depăși pragul pe care îl stabilim mâine, vom vedea ce măsuri trebuie luate. Fac o precizare importantă: nu vor fi restricții pentru cei nevaccinați, însă vor fi avantaje pentru cei vaccinați”, a subliniat ministrul.

În prezent, acest prag este stabilit la rata de incidență de 1 la mie în 14 zile.

Sorin Cîmpeanu a menționat că vor fi reguli diferite până la clasa a VI-a și altele de la clasa a VII-a, pentru că pot fi vaccinați doar copiii cu vârste peste 12 ani.

Ministrul e precizat că doar 30.000 de copii cu vârste de 12-15 ani sunt vaccinați și 145.000 cu vârste de 16-19 ani, în timp ce personalul din învățământ este imunizat în proporție de peste 60%, mai mult decât dublul mediei naționale.

Cîmpeanu a amintit că pentru populația generală, atunci când lucrează 10 persoane vaccinate într-un spațiu închis, masca nu mai e obligatorie. „Vom vedea dacă această regulă se poate extinde și în școli”, a adăugat Cîmpeanu.

Ministrul a menționat că trebuie stabilit și plafonul ratei de infectare până la care orele de sport se pot desfășura în spații înschise fără masca de protecție.

În ceea ce privește varianta ca, atunci când apar cazuri de COVID, copiii nevaccinați să treacă la ore online, iar cei vaccinați să poată să facă fizic cursurile, Sorin Cîmpeanu a dat ca exemplu Franța: „La depășirea acelui prag de care am făcut vorbire, trebuie luate măsuri suplimentare de siguranță. În sistemul francez, echivalent românesc, elevii de la clasa a VII-a merg în online, cu excepția celor vaccinați. E modelul francez. Ne uităm, discutăm, e o variantă”.

De asemenea, afirmă ministrul, când se depășește pragul de incidență, care va fi stabilit de INSP, ar putea să intre în învățământ online elevii de peste 12 ani și profesorii care nu sunt vaccinați, iar cei care au făcut vaccinul să aibă posibilitatea de a continua cursurile în format fizic.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.