Sorin Mierlea: Prin aplicația InfoCons puteți afla dacă masca de protecție este conformă sau nu

Sorin Mierlea, Președintele Asociației InfoCons – Organizație pentru Protecția Consumatorilor, a explicat pentru Ro Health Review, în ce condiții sunt emise alertele de neconformitate, după ce vineri organizația a transmis cea de-a opta alertă referitoare la tipuri de măști de protecție neconforme.

Ce este InfoCons?

Asociația are 68.000 de mii de membri cotizanți și este mișcarea de protecție a consumatorilor care se alătură mișcărilor la nivelul Uniunii Europene fiindcă în fiecare țară a Uniunii Europene există un organism similar cum este InfoCons-ul.

Ce criterii ia în calcul InfoCons în momentul în care emite astfel de alerte?

InfoCons, în conformitate cu legislația europeană, nu ia în calcul anumite criterii, ci în momentul în care emitem o alertă, alerta a fost emisă prin sistemul de alertă rapidă al Comisiei Europene, iar țări membre ale Uniunii Europene au făcut evaluări în laborator și au constatat că anumite produse nu sunt conforme, acum discutăm despre măști. Măștile respective ca și neconforme au fost identificate și urcate în sistemul de alertă rapidă de diferite țări ale Uniunii Europene și astfel s-a ajuns la un total de 56 de tipuri de măști.

Dintre aceste 56 tipuri de măști neconforme, câte au ajuns efectiv la consumatorul român?

Din ceea ce a primit și a transmis chiar Autoritatea Națională de Protecție a Consumatorului zilele trecute, 90% dintre magazinele care au fost controlate au identificat cîă 90% din măști erau neconforme. Este o problemă extrem de gravă, extrem de complicată până la urmă, fiindcă la rândul lui consumatorul de multe ori nu este foarte atent. Ar trebui să fie atent în primul rând de unde cumpără, să solicite bon fiscal și neapărat să aibă etichetă de conformitate produsul respectiv, ceea ce înseamnă că trebuie să aibă eticheta în limba română, chiar dacă cumpără o singură bucată de mască. Și doi la mână să fie foarte atenți să aibă acel marcaj de  conformitate europeană CE.

Dacă avem vreo suspiciune legată de produsul achiziționat cui ne adresăm?

Ar trebui să avem în telefon un număr simplu de ținut minte 021.9551, numărul unic de protecția consumatorilor pe teritoriul României și ar trebui să alertăm de îndată la acest număr, iar de cealaltă parte să nu mai cumpărăm sau să utilizăm măști neconforme fiindcă în loc să ne facă bine, ne pot face chiar rău prin materialele din care sunt confecționate, faptul că le avem foarte aproape de nas și de gură inspirăm din ceea ce sunt făcute aceste măști, iar pe cealaltă parte nu-și fac treaba față de ceea ce ar trebui să facă acea mască în momentul în care am achiziționat-o.

Știți cumva dacă au fost raportate îmbolnăviri ca urmare a utilizării măștilor neconforme? Sau alergii?

E atât de scurt timpul, încă nu. Dar probabil că într-o lună, două, trei vor veni foarte multe probleme din acest motiv. Este extrem de complicat de a spune și să-și dea seama  consumatorul, cetățeanul, pacientul că vine din cauza măștilor fiind că pot fi anumite afecțiuni pulmonare, de respirație, anumite alergii care se pot face, iar ceea ce este cel mai grav este faptul că nu te protejează în ceea ce ar trebui să protejeze.

Pentru a vedea toate tipurile de măști, intrați pe site-ul InfoCons.ro și sunt atât cu fotografii, cu informări, cu informații cu privire la cum arată și care sunt măștile care sunt neconforme, iar pe cealaltă parte am lansat o aplicație InfoCons, este o aplicație gratuită. Scanezi codul de bare când cumperi un produs, îți dă toate informațiile despre produsul respectiv, inclusiv un produs agroalimentar, un produs de îngrijire corporală, medicală. Și în momentul în care ai pe etichetă tot ce vrei să știi despre produsul respectiv, dacă are anumite chimicale în el îți face o alertă, iar în momentul în care apeși pe chimicalul respectiv, îți dă și o explicitare foarte simplă, dacă are contraindicații, efecte adverse, e bun sau nu pentru copii. Aplicația este disponibilă atât pe iOS, cât și pe Android.

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.