Ministrul Educației: Optimizarea numărului de locuri pentru examenul de rezidențiat poate consolida atractivitatea domeniului medical

Ministrul Educației, prof. dr. Sorin Cîmpeanu, a declarat că în ultimii șapte ani, numărul studenților din domeniul medical a crescut constant, la nivel de licență sau de doctorat.

”În 2014, spre exemplu, aveam un număr total de studenți în domeniul medical de 30.000. Acum , avem peste 38.000, în anul universitar 2020-2021. Este important să sprijinim Universitățile care pregătesc medici și să le consolidăm din toate perspectivele”, a declarat prof. dr. Sorin Cîmpeanu.

”Un factor care poate consolida atractivitatea domeniului medical îl reprezintă optimizarea numărului de locuri pentru examenul de rezidențiat. Extinderea spațiilor de pregătire pentru medicii rezidenți în spitale poate fi o altă cale de optimizare a învățământului superior medical. Avem multiple exemple din alte state europene cu privire la modul de organizare a rezidențiatelor și de implicare a Universităților de Medicină și Farmacie în acest lucru”, a explicat ministrul Educației.

”Există această oportunitate a Planului Național de Redresare și Reziliență, dincolo de bugetul național, care trebuie valorificată cât mai bine pentru cele două domenii surori: Educația și Sănătatea. Importanța medicului s-a văzut nu doar în România, a fost evidențiată pe parcursul acestei perioade de criză. Avem cu toții un cuvânt important cu privire la restabilirea prestigiului medicului, prestigiului carierei medicale. Am observat cu tristețe, nu de puține ori, lucruri pe care le consider anormale cu privire la mentalitatea unor concetățeni privind respectul și aprecierea corectă față de profesia de medic. Dincolo de infrastructura importanta, de partea de pregătire a resursei umane, această parte de percepție privind rolul și importanța medicului în societate constat că nu e pe deplin conștientizată, nici măcar într-o astfel de perioadă, în care în mod evident medicul este în centrul tuturor lucrurilor, mai mult decât oricând”, a subliniat prof. dr. Sorin Cîmpeanu.

Declarațiile au fost făcute în cadrul webinarului ”Medicul, resursa cheie în sănătate! Unde suntem? Ce deficit de personal avem? Limite de competențe. Medicina românească la 1 an de pandemie!”, eveniment organizat în premieră de Colegiul Medicilor din Municipiul București.

Manifestare și-a dorit să evidențieze rolul medicului în sistemul de sănătate și faptul că medicul este o resursă cheie în sistemul sanitar, dar și faptul că, în prezent, medicina românească se confruntă cu un deficit important de medici.

Totodată, evenimentul a adus în atenție încă o dată presiunea mare care este pusă, în general, pe medici, dar mai ales astăzi, la un an de pandemie COVID-19, când cel puțin anumite specialități medicale au fost suprasolicitate în acest context epidemiologic și mulți medici au ajuns la epuizare. Cu toate acestea, nu au dat înapoi și au rămas prezenți pe frontul acesta al luptei cu virusul SARS-CoV-2, în prima linie.

Producția video& Managementul logistic al webinarului ”Medicul, resursa cheie în sănătate! Unde suntem? Ce deficit de personal avem? Limite de competențe. Medicina românească la 1 an de pandemie!” a fost asigurat de Sănătatea Press Group.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.