Sorina Pintea a prezentat proiectele pe care vrea să le implementeze înainte de a pleca de la MS

Sorina Pintea, care asigură interimatul la Ministerul Sănătății, a vorbit astăzi despre proiectele pe care intenționează să le implementeze înainte de a-i preda mandatul succesorului său.

”Guvernul nu are abilitate de a da ordonanțe de urgență, dar Hotărâri de Guvern și ordine de ministru cu siguranță mai poate da. Prin urmare nu vor pleca de la Ministerul Sănătății până când nu voi rezolva problemele pe care le-am discutat împreună (…) Ceea ce este în curs va fi semnat”, a explicat oficialul.

 

Taxa de clawback

 

”Avansam ultima dată o variantă de lucru în care eu cred foarte mult și pe care o voi lăsa pe biroul ministrului, astfel încât să finalizăm o dată pentru totdeauna aceste discuții despre clawback”, a spus Sorina Pintea.

Această variantă de lucru are trei elemente: eliminarea prețului minim și începerea discuțiilor de la prețul mediu, negocierea prețurilor la medicamente pentru România și clawback zero.

”Practic de aici ar trebui să pornească discuțiile”, consideră ea.

”Această modificare poate fi făcută doar prin ordonanță de urgență, lucru pe care eu nu mai pot să îl fac, dar pot să dau un ordin de ministru față de prețul de referință generic și cred în continuare în această soluție„, a adăugat Sorina Pintea.

 

Exportul de medicamente și ”ordinul off-label”

 

”Cred în continuare că trebuie să limităm exportul, nu pentru 172 de molecule, dar pentru o parte și analiza noastră este finalizată”, a promis oficialul.

”Nu voi pleca de la minister până când nu voi semna ordinul off-label, pentru că mi se pare normal să dăm șansa tuturor pacienților la viață, obținând tratamentul care le face cel mai bine, dar asta va fi responsabilitatea medicilor care prescriu aceste tratamente și a comisiilor de specialitate care vor trebui să elaboreze criterii foarte clare. Este un ordin care a stat multă vreme în transparență decizională, a fost discutat, răsdiscutat. Cred că este momentul să tranșăm”, a mai spus ea.

 

Importul paralel

 

”O altă discuție este legată de importul paralel (…). Consider că poate fi o soluție, atâta vreme cât Germania utilizează frecvent. Mi se pare absolut normal să asigurăm pacienților noștri tratamentul din sursele legale. Una dintre sursele legale este și importul, știți bine, anul trecut am legiferat, într-un fel, această poveste. Dar a mai rămas ceva: importul medicamentelor care în România se află pe lista de compensate trebuie să aibă aceeași cale, să fie rambursate. Altfel nu văd interesul firmelor să facă asta”, a subliniat Sorina Pintea.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.