„Anul acesta, bugetul alocat sănătății este mai mare cu 6,1 miliarde lei, astfel încât am ajuns la un procent de aproape 5% din PIB”, a declarat ministerul sănătății, Sorina Pintea, în cadrul unei conferințe de presă susținute la 22 februarie.
Tema conferinței a fost bugetul pe anul 2019 alocat sănătății și modul în care acești bani vor fi cheltuiți. „Orice sumă în plus pentru sănătate înseamnă pacienți salvați”, a adăugat Sorina Pintea.
Buget pentru investiții în sănătate
„De la 193 de milioane de lei alocați anul trecut am ajuns anul acesta la 1.183 de milioane pentru investiții în sănătate. Asta înseamnă ca există bani pentru achiziții de aparatură, pentru reparații capitale, pentru finalizarea unor lucrări începute”, a declarat Sorina Pintea.
Ministrul a dat exemplul câtorva beneficiari ai bugetului de investiții în sănătate. Spitalul de Pediatrie din Timișoara, a cărui construcție a început acum zece ani, va fi finalizat și dotat. Blocul operator de la Spitalul Universitar de Urgență București, a cărui renovare a început tot acum zece ani și care în prezent e finalizat, va fi dotat cu aparatura necesară. Spitalul din Fălticeni, a cărui construcție a fost finalizată anul trecut, va fi și el dotat cu aparatură medicală, spune ministrul sănătății. Un centru de excelență în neurochirurgie va fi construit la Cluj-Napoca, valoarea totală a investiției fiind de 45 de milioane de euro.
Primele investiții în urologie după 17 ani
Ministrul sănătății a invitat la conferința de presă pe câțiva dintre președinții comisiilor de specialitate ale MS, pentru a detalia unele măsuri cuprinse în exercițiul bugetar pe 2019.
„Urologia românească suferă, situația clinicilor de urologie și a blocurilor operatorii este una dificilă. În ultimii 17 ani au lipsit practic orice investiții în zona de aparatură destinata urologiei”, a declarat conf. dr. Bogdan Geavlete, președintele comisiei de urologie din cadrul ministerului.
„Lucrăm cu aparatură extrem de veche, în ciuda faptului că adresabilitatea pacienților este în continuă creștere. Este greu să asigurăm calitatea actului medical cu aparatură veche”, a declarat dr. Geavlete. Urologia este un domeniu foarte tehnologizat, în care operațiile minim invazive reprezintă majoritatea cazuisticii. Sorina Pintea a promis că o parte din bugetul pentru investiții în sănătate va fi alocat achiziției de aparatură chirurgicală modernă pentru cele 14 centre principale de urologie din țară. „Acest proiect de achiziției centralizata de echipamente la nivelul ministerului sănătății la consultanța comisiei de urologie este o premieră națională absolută”, a declarat conf. dr. Bogdan Geavlete.
Existența unui tumor board va deveni obligatorie pentru toate centrele oncologice
„La propunerea comisiei de oncologie, începând cu anul acesta, odată cu aplicarea noului contract-cadru, centrele de oncologie care nu vor folosi tumor boardul nu vor mai fi finanțate. Consultarea unei echipe multidisciplinare pentru fiecare caz de cancer va fi obligatorie”, a declarat Sorina Pintea
„Trebuie să-i convingem pe români să meargă la medic cel puțin o dată pe an, să-și caute sănătatea. Avem mortalitate foarte mare din cancerul de col uterin. Trebuie să analizăm acest lucru și sa rezolvăm problema medicinei din mediul rural”, a atras atenția prof. dr. Florinel Bădulescu, președintele comisiei de oncologie din cadrul ministerului.
„Anul trecut, România a introdus 37 de molecule noi, multe destinate tratamentului bolnavilor de cancer. Vom continua să includem molecule noi, molecule inovative. […] Vom păstra un capitol bugetar distinct pentru tratamentul bolilor rare”, a mai spus Sorina Pintea
Sănătatea mamei și copilului
Ministrul sănătății a promis să finalizeze achiziția celor 1.000 de incubatoare pentru a dota secțiile de neonatologie din toată țara. În plus, se va achiziționa aparatură pentru secțiile de obstetrică-ginecologie – ecografe performante. Ministrul promite și un program național de testare genetică non-invazivă pentru depistarea anomaliilor genetice fetale. Sorina Pintea a spus ca aproximativ 200.000 de gravide vor fi incluse în acest program de testare genetică.
„Este important să avem incubatoare și echipamente de ventilație nu doar în unitățile de tip II și III, ci în toate unitățile sanitare în care se nasc copii”, a explicat prof. dr. Nicolae Suciu, președintele comisiei de obstetrică-ginecologie din cadrul ministerului.
„România se confruntă cu o rată a prematurității crescută comparativ cu alte zone din Europa. Prematuritatea reprezintă un factor important de risc pentru mortalitatea infantilă. De aceea, decizia ministerului de a asigura dotarea cu incubatoare și ventilatoare a tuturor centrelor de neonatologie este deosebit de importantă”, a explicat conf. dr. Simona Vlădăreanu, președinta comisiei de neonatologie.
În cadrul discuției, profesorul Suciu a vorbit și despre problematica nașterilor la minore. „În România avem anual aproape 10.000 de nașteri la mame minore. E important să avem educație sexuală pentru tinerele fete, să le învățăm să amâne programul reproductiv după finalizarea studiilor”, a explicat profesorul Suciu.
Bugetul nu a fost adoptat
„Este un buget pe care îl așteptam cu toții, care va face mult bine pacienților din România” a pus Sorina Pintea în încheierea conferinței de presă referindu-se la bugetul propus pentru anul 2019.
Există însă o problemă importantă: în acest moment bugetul – inclusiv cel pentru sănătate – nu a fost adoptat. Mai mult, la data de 22 februarie, președintele Klauss Iohannis a respins forma actuală a bugetul și l-a atacat la Curtea Constituțională.