Sorina Pintea anunță controale la toate spitalele de psihiatrie din țară

După tragedia de la Managerul Spitalul de Neuropsihiatrie şi Măsuri pentru Siguranţă Săpoca (județul Buzău), ministrul sănătății anunță controale la toate spitalele de psihiatrie din țară.

„Noi am finalizat ancheta privitoare la acest caz, dar controlul începe abia acum, controlul va continua la toate spitalele de psihiatrie care au incluse compartimente de măsuri de siguranţă, dar şi la spitalele de psihiatrie din ţară (…). Ministrul sănătăţii nu poate să meargă în fiecare spital din ţară, dar direcţiile de sănătate publică au reprezentanţi în cadrul consiliilor de administraţie, care se pare că fac multă figuraţie, aşa este. Atâta vreme cât de luni de zile nu te întâlneşti… Aceste consilii trebuie să aprobe bugete, să aprobe planuri de achiziţii. Sigur, acum spitalul spune: ‘nu am buget’, deşi are, pentru că angajează cheltuieli. Sunt mai multe aspecte pe care le vom verifica concret, vom începe cu aceste spitale pe măsuri de siguranţă, spitale de psihiatrie, şi verificări la modul de funcţionare a consiliilor de administraţie a comitetelor directoare”, a spus Sorina Pintea, citată de Agerpres.

Totul vine în contextul în care un bărbat de 38 de ani, internat pentru sevraj alcoolic la Spitalul de Psihiatrie Săpoca, a atacat mai mulți pacienți cu un stativ de perfuzii. Cinci oameni au murit, iar alți opt sunt răniți.

 

Sorina Pintea crede că tragedia putea fi evitată

 

„Din păcate (…) s-a produs un lung şir de erori umane şi reiterez ideea că această tragedie putea fi evitată. Am spus de foarte multe ori că noi suntem sistemul şi că trebuie, fiecare dintre noi, să respecte ceea ce are în fişa postului. Să vă dau prima mostră de nerespectare a fişei postului: în fişa postului asistentei medicale scrie negru pe alb că nu se lasă la îndemâna pacienţilor obiecte contondente, or acel stativ de perfuzie era un obiect greu care n-ar fi trebuit să rămână niciodată într-un salon cu bolnavi internaţi cu probleme psihice, nesupravegheaţi”, a declarat ministrul.

Sorina Pintea a precizat, citată de Agerpres,  la ora 1,45 în noaptea în care au avut loc crimele, în pat cu bărbatul respectiv a fost adus un pacient internat tot cu etilism, deşi mai existau paturi libere în pavilionul respectiv.

 

Reacția sindicatului Sanitas

 

Membrii sindicatului  Sanitas Săpoca spun că personalul medical este insuficient și că este „inadmisibil” ca, în weekend, o asistentă, un instructor şi o infirmieră să rămână să supravegheze 70 de pacienţi cu probleme psihice.

„Conducerea sindicatului Sanitas Sapoca este alături de colegii care au fost de serviciu în noaptea în care și au pierdut viața pacienții din spitalul nostru, alături de familiile îndurerate! Lupta sindicală prioritară pentru noi a fost continuă pentru deblocarea posturilor, deoarece numărul personalului medico-auxiliar este insuficient. Discuții intense cu conducerea spitalului, memorii către Ministerul Sănătății și nimeni nu a luat nicio măsură. Este inadmisibil ca în weekend o asistentă, un instructor și o infirmieră sa rămână sa supravegheze 70 de pacienți cu probleme psihice și în cod penal. Nimeni nu s-a gândit la pericolul pe care noi, conducerea sindicatului, l-a sesizat de fiecare dată în întâlnirile pe care le-am avut cu conducerea spitalului și în memoriile către minister. A trebuit sa moară oameni pentru a fi crezuți. De asemeni, sporul de periculozitate de 75% pe care l-am avut ni s-a diminuat la 50%, motivând că nu sunt bani. Sindicatul a acționat în instanță spitalul, a sesizat ITM pentru condițiile precare în care lucrăm și sperăm ca cineva va lua decizii corecte pentru siguranța noastră și a pacienților”, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a sindicatului.

În replică, Sorina Pintea a spus că nu se poate pune problema lipsei de personal la spitalul de la Săpoca. Potrivit oficialului,  Ministerul Sănătății a crescut cu 45  posturile din cadrul unităţii medicale, în ultimii trei ani, numărul acestora ajungând la 873. Posturile noi nu au fost însă ocupate.

Totodată, a spus ministrul, în pavilionul în care s-a întâmplat tragedia se aflau un medic şi şapte asistenţi, trei infirmiere şi doi muncitori pentru supravegherea bolnavilor periculoşi.

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.