Sorina Pintea, despre amenzile pentru timpii de așteptare la Urgențe: Este important să avem și mijloace coercitive

Amenzi pentru medicii și unitățile sanitare care lasă pacienții de la Unitățile de Primiri Urgențe să aștepte peste intervalul de timp prevăzut de lege erau reglementate și până acum, a precizat ministrul Sănătății, Sorina Pintea. Degeaba avem reguli dacă nu există verificări, monitorizări și nu sunt luate măsuri, a atras atenția ministrul.

„În ultima vreme s-a discutat mult despre serviciile de urgență, odată cu aprobarea acelei hotărâri de guvern cu majorarea amenzilor pentru timpii de așteptare. Dar acele amenzi existau și înainte. Doar că au trecut neobservate. Codurile existau și înainte. Criteriile de prezentare în UPU existau și înainte. Și ajungem din nou la ceea ce spun de foarte multă vreme: avem protocoale, avem proceduri, important este să le respectăm. Și important este să avem și mijloace coercitive”, a  declarat Sorina Pintea.

Declarațiile ministrului vin în contextul în care săptămâna trecută a fost aprobată o hotărâre de Guvern care prevede majorarea amenzilor pentru nerespectarea timpilor de așteptare la UPU. Sancțiunile prevăzute  pentru medici sunt cuprinse între 1.000 și 3.000 de lei. În cazul spitalelor, acestea pornesc de la 20.000 de lei și pot ajunge până la 30.000 de lei.

Până la adoptarea acestei hotărâri de guvern, sancțiunile prevăzute pentru medici erau cuprinse între 500 de lei și 1.500 de lei, iar pentru spitale între 10.000 și 15.000 de lei. 

Care sunt timpii de așteptare legali

Odată ajuns la UPU, un pacient trebuie să fie preluat pentru triaj în maximum două minute, prevede un ordin de ministru din acest an. După triaj, fiecare pacient primește un cod de urgență. În funcție de acest cod, legea stipulează clar că timpii de așteptare sunt cuprinși între zero și maximum 240 de minute, în funcție de gravitatea urgenței.

Timpii de așteptare:

 

– Cod roșu: resuscitare. Timp de așteptare: 0 minute

– Cod galben: critic (situație cu risc major/ status mental alterat/ orice durere sau discomfort major). Timp de așteptare: 15 minute.

– Cod verde: urgent. Timp de așteptare: 60 de minute

– Cod albastru: non-urgent . Timp de așteptare: 120 de minute

– Cod alb: consult. Timp de așteptare: 240 de minute

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.