Ministrul sănătății, Sorina Pintea, a declarat, luni, că oficialii din sănătate caută soluții alternative pentru plata asigurărilor de sănătate, dar care să nu afecteze în niciun fel dreptul la sănătate al pacientului din România. Declarația vine după ce ministrul finanțelor publice, Eugen Teodorovici, afirmase, vineri, că românii ar trebui să aibă acces la serviciile de sănătate în funcție de suma plătită la contribuțiile la sistemul de sănătate.
„Pacienții din România au dreptul la aceleași servicii de calitate ca în țările vest-europene cu care întotdeauna ne comparăm. Dar, din păcate, avem cea mai mică contribuție din Europa și contribuie 5 milioane pentru 17 milioane. Domnul ministru Teodorovici a venit cu precizări spunând exact la ceea ce s-a referit. Nu se referea la faptul că cetățenii din România nu vor beneficia de servicii egale, de programe de sănătate egale, ca să fiu mai precisă. Dar, așa cum am precizat, noi suntem cei care trebuie să căutăm soluții pentru a asigura calitatea actului medical pentru fiecare pacient din România”, a spus Sorina Pintea, ministrul Sănătății.
„Întâi să facem curățenie”
Sorina Pintea a adăugat că, înainte de a propune un sistem diferențiat de plată pentru asigurările de sănătate, vrea să găsească „găurile negre” din sistemul de sănătate.
„Sunt mai multe soluții. Dar eu am mai declarat și o mai spun, vom începe în primul rând cu soluția cea mai simplă: a căuta «găurile negre» din sistem, pentru că încă există, noi le știm foarte bine, le știți și dumneavoastră, dar timpul a fost foarte scurt. Inclusiv acele controale pe care noi le-am demarat în diverse locuri vin tocmai în sprijinul acestei idei. Deci, întâi să începem să ne facem curățenie, să vedem exact unde se duc banii, dacă banii sunt cheltuiți eficient și apoi să căutăm și soluții alternative, văzând de câți bani mai avem nevoie. Căutăm soluții alternative, dar soluții care să nu afecteze în niciun fel dreptul la sănătate al pacientului din România, indiferent de categoria socială din care face parte”, a precizat Sorina Pintea.
Sume limitate pentru programări
Acesta a mai spus că, spre deosebire de urgențele medicale, pentru programările pentru serviciile de sănătate sumele sunt limitate și de aceea se fac liste de așteptare.
„Sistemul de asigurări de sănătate din România este social, contribuim cu toții, inclusiv pentru cei care sunt neasigurați. De aceea, sumele sunt limitate pentru accesul la servicii medicale. Dar nu este România singura țară. Pot să vă dau exemplu Anglia, unde o simplă programare la ecograf durează trei, patru, chiar cinci luni. Deci este vorba de lucru pe programare. Nu așa se pune problema în urgență. Din punct de vedere inclusiv legislativ, pachetul minim asigură urgențele medico-chirugicale, toate bolile cu potențial endemic, sarcina și lăuzia. Deci, până la urmă, dacă există o urgență, atunci în urgență se rezolvă problema. Dar, pentru programări, e adevărat că sumele sunt limitate lunar și se așteaptă”, a conchis ministrul Sănătății.