Sorina Pintea, despre combaterea rezistenței la antimicrobiene: „Este timpul să acționăm!”

Conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) rezistența bacteriilor la antimicrobiene reprezintă unul dintre principalele zece riscuri la adresa sănătății în 2019, la nivel global, a amintit ministrul sănătății, Sorina Pintea, la 1 martie, în deschiderea conferinței ministeriale pe tema reducerii rezistenței la antimicrobiene.

Trei obiective-cheie pentru controlul rezistenței la antimicrobiene

 

Președințiile succesive ale Consiliului Uniunii Europene au ales să se concentreze asupra subiectului politicii referitoare la rezistența la antimicrobiene. „În mandatul său la președinția Consiliul UE, România dorește să continue să construiască pe baza realizărilor obținute în mandatele anterioare de alte state” a declarat Sorina Pintea.

Cele trei obiective-cheie pe care România dorește să-și concentreze eforturile sunt:

  • îmbunătățirea măsurilor pentru prevenirea și controlul infecțiilor și optimizarea utilizării antibioticelor în sectoarele uman, animal și de mediu;
  • întărirea dezvoltării și implementării planurilor naționale de acțiune prin conceptul „One Health”;
  • încurajarea solidarității între țări prin activități comune în combaterea rezistenței la antimicrobiene.

 

Este nevoie de măsuri imediate

 

„Este timpul să acționăm acum, deoarece perioada optimă de intervenție se scurge cu repeziciune. Fără măsuri imediate, multe infecții pot deveni amenințări pe scară largă la adresa vieții și vor afecta de asemenea sistemele de sănătate și economiile, atât din Europa, cât și la nivel global”, a declarat Sorina Pintea.

România este deplin conștientă că are multe activități de îndeplinit în perioada imediat următoare pentru a operaționaliza Planul național de acțiune și de a lua măsurile necesare care să integreze politicile publice din domeniul sănătății umane, animale și a mediului și să limiteze consumul de antibiotice și emergența infecțiilor produse de bacterii multirezistente, a mai spus Sorina Pintea.

 

Bune practici în combaterea rezistenței la antimicrobiene 

 

Conferința ministerială cu tema „Pașii următori pentru a transforma UE într-o regiune de bune practici în combaterea rezistenței antimicrobiene” se desfășoară la 1 martie la Palatul Parlamentului, fiind organizată de Ministerul Sănătății. Conferința face parte din agenda evenimentelor pe care România le organizează în cadrul mandatului la președinția Consiliului Uniunii Europene.

La conferință au fost invitați sa participe miniștri ai sănătății din statele membre ale UE, comisarul european pentru sănătate și siguranța alimentelor și directorul regional al OMS Europa.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.