Verificările interne ale Ministerului arată că licitația pentru vaccinurile gripale s-a desfășurat în condiții de legalitate, spune Sorina Pintea. Declarația vine în contextul în care deputatul Emanuel Ungureanu a depus astăzi la DNA o plângere prin care solicită să fie cercetat modul în care Ministerul Sănătății a făcut achiziţia de vaccin gripal. În plângere, deputatul, care este și vicepreședintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților susține că există indicii importante că s-au comis fapte de abuz în serviciu și neglijență în serviciu cu consecințe deosebit de grave privind achiziția de vaccinuri.
„A fost achiziționat un vaccin care se poate administra persoanelor de peste 3 ani, deși caietul de sarcini și clarificările ministerului solicitau ca acesta să poată fi administrat persoanelor de la 6 luni în sus”, scrie în plângere. Emanuel Ungureanu susține că paguba este de aproape 11 milioane de euro, deoarece a fost achiziţionat un alt produs decât cel solicitat în caietul de sarcini.
În replică, Sorina Pintea spune că nu au existat nereguli și că nu este vorba despre niciun prejudiciu, ci din contră, de o economie.
„Rezultatele (n.r. verificării interne) arată că licitaţia s-a desfăşurat în condiţii de legalitate. Sigur, domnul deputat poate să depună, plângere, este foarte bine ca parchetele să verifice dacă s-a respectat sau nu legea. Dar eu vă pun o întrebare: dacă se constată că aceşti angajaţi ai ministerului au făcut o economie de 3 milioane de euro? Îi premiază cineva? (..)Am avut o discuție cu unii dintre participanții la licitație, la solicitarea dânșilor. Și am întrebat dacă li s-a părut sau au constatat neconformități în desfășurarea licitației. Și au spus: „Noi avem dreptul să depunem contestație; nu am făcut-o pentru că procesul de achiziție s-a desfășurat corect. (…) Mai mult decât atât, ceastă licitaţie a fost făcută sub supravegherea ANAF”, a declarat ministrul demis al Sănătății.
Sorina Pintea a prezentat situația vaccinurilor achizționate de minister prin licitație. Potrivit acesteia, au fost cumpărate 1.490.000 de doze sunt pentru categoria de vârstă grupe de risc 3 ani – 65 de ani, și 10.000 de doze pentru categoria de vârstă 6 luni – trei ani.
„Aceste 10.000 de doze nu au fost încă livrate, urmează să fie livrate la sfârşitul lunii. Aceste doze – 10.000, costă 39,81 de lei doza fără TVA, iar dozele pentru adulţi costă 29,80 de lei doza fără TVA. Avem un acord cadru pe patru ani. Economia pe patru ani este de 12 milioane de euro. Pe un an de trei milioane de euro. (…) Începând de ieri sunt disponibile în depozite 500.000 de doze de vaccin care au început să fie livrate către direcţiile de sănătate publică. Faptul că al doilea an consecutiv reuşim să avem vaccinuri la timp cred că spune multe. Nu contest ceea ce spune domnul deputat, poate să depună plângeri pentru orice. În acest moment eu cred că o economie de trei milioane de euro spune foarte multe”, a spus Sorina Pintea.