Sorina Pintea: În acest moment, se elaborează normele metodologice de aplicare a Legii Tuberculozei

Normele metodologice de aplicare a Legii Tuberculozei sunt elaborate în prezent, a anunțat ministrul interimar Sorina Pintea într-un interviu în exclusivitate pentru Sănătatea Press Group.

„Am susținut extraordinar de mult acest demers, prin munca specialiștilor din cadrul Ministerului Sănătății și iată că avem o Lege a Tuberculozei. Asta înseamnă că ne pasă. În acest moment, se elaboreaza normele metodologice de aplicare a legii, sunt mai multe activități pe care le presupune aplicarea întocmai, este foarte important că avem această lege a tuberculozei.

Foarte importantă mi se pare și implicarea Institutului Marius Nasta în toate aceste acțiuni legate de elaborarea unei strategii noi. Mă refeream la acea strategie 2015 – 2020, dar prin banii de la Fondul Global vom extinde această strategie până în 2025, pentru că, practic, Institutul Marius Nasta tratează cele mai complexe cazuri în ceea ce privește pneumoftiziologia. Aici avem și cei mai mulți specialiști”, a declarat Sorina Pintea.

Afirmațiile au fost făcute la scurt timp după ce Organizația Mondială a Sănătății a publicat Raportul Global privind Tuberculoza. Documentul arată că, în România, s-au înregistrat între 11.000 și 15.000 de cazuri de tuberculoză în 2018. Aceasta înseamnă o incidență cuprinsă între 58 și 79 la 100.000 de locuitori. Incidența este în scădere în țara noastră.

Incidența tuberculozei rezistente și multidrog rezistente a fost cuprinsă între 2,9 și 4,5 la 100.000 de locuitori. Mortalitatea în rândul persoanelor cu tuberculoză infectate cu HIV a fost de 4,4 la 100.000.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.