Ministrul sănătății, Sorina Pintea, a mers astăzi în vizită la Spitalul Județean de Urgență Brăila, unde a discutat cu medicii, se arată într-un comunicat transmis de Ministerul Sănătății.
„M-am întors la Brăila în august, așa cum am promis la vizita anterioară. Am vrut în mod special să ma întâlnesc cu medicii de aici. Am analizat împreună cu aceștia situația resursei umane din unitățile sanitare din județ deoarece avem specialități deficitare. Ministerul Sănătății a luat deja mai multe măsuri în acest sens, printre care și dublarea locurilor pentru rezidenți în anul 2018, față de 2016. Am mai discutat despre programul de tromboliză și mă bucur că, de la implementarea acestuia în luna martie, au fost efectuate cu succes 24 de proceduri, iar pacienții sunt recuperați. Am mai vrut să verific modul în care au fost cheltuiți banii alocați de MS pentru investiții”, a spus Sorina Pintea.
În comunicat se precizează că anul acesta au fost alocați opt milioane de lei spitalului, pentru achiziția de aparatură. Situația aprovizionării cu medicamente a spitalului județean și derularea programelor de sănătate sunt alte două teme abordate în discuția dintre ministru și medici.
Vizită și la maternitatea din oraș
Sorina Pintea a vizitat și maternitatea din Brăila, care a fost reabilitată în 2017, printr-un împrumut al Ministerului Sănătății la Banca Mondială.
Sorina Pintea a anunțat că, după finalizarea achizitiei de incubatoare în jurul datei de 15 septembrie, Ministerul Sănătății va repartiza 15 incubatoare pentru Brăila, se arată în comunicat.
Proiectul de dotare a maternităților a fost anunțat acum un an
Proiectul de dotare al maternităților a fost anunțat în august 2018. În iulie, anul acesta, reprezentanții ministerului au comunicat că licitația pentru aproximativ o mie de incubatoare este în curs de finalizare.
România se află pe primul loc la mortalitate infantilă în rândul ţărilor din Uniunea Europeană. Potrivit datelor dintr-o analiză realizată de Salvați Copiii, 13% dintre maternitățile de nivel I nu au niciun incubator standard pentru copiii născuți prematur. Totodată. incubatoarele standard cele mai vechi din unitățile de nivel I au fost fabricate în anul 1977, cele din unitățile de nivel II sunt chiar mai vechi, din anul 1967, Iar cele din nivelul III sunt din anul 1994, arată aceleași date.