Sorina Pintea: Medicul de familie joacă un rol important în diagnosticul și managementul pacientului diabetic

„Fac un apel către medicii de familie să utilizeze riscograma pentru a preveni sau depista în faze incipiente diverse afecțiuni, printre care și diabetul” este unul din mesajele transmise de Sorina Pintea, ministrul sănătății, într-o conferință de presă organizată la sediul Ministerului Sănătății.

Oficialul a trecut în revistă măsurile adoptate în timpul mandatului său pentru a combate impactul diabetului zaharat ca problemă de sănătate publică. Astfel, de la 1 octombrie 2018, a fost reorganizat Programul național de diabet (în două subprograme, unul pentru diabetul zaharat tip 1, al doilea pentru toate celelalte tipuri specifice). Totodată, a fost asigurat accesul pacienților cu diabet zaharat la mijloace moderne de monitorizare și control al nivelului glicemiei, care să ajute la controlul mai bun al bolii și la creșterea calității vieții. Achiziția, montarea și eliberarea dispozitivelor medicale specifice se face prin unsprezece centre regionale: patru în București, câte două în Cluj-Napoca, Iași, respectiv Timișoara și unul în Craiova.

Sorina Pintea a arătat că nu au fost omise nici screeningul și terapia medicamentoasă. Astfel, în pachetul de servicii medicale de bază a fost introdus screeningul prenatal în maternități, prin care, gravidele au acces la controlul glicemiei și la testul de toleranță la glucoză. În plus, au fost introduse in Lista de medicamente compensate si gratuite trei molecule noi pentru tratamentul adulților cu diabet zaharat tip 2.

Ministrul sănătății a subliniat însă rolul important pe care medicul de familie îl joacă în diagnosticul și managementul pacientului diabetic, prin efectuarea controalelor de rutină și calcularea riscului de boală. „Medicul de familie poate preveni apariția diabetului prin consilierea persoanelor din lista proprie pentru un stil de viață sănătos și o dietă corespunzătoare”, a arătat Sorina Pintea.

Declarațiile făcute de ministru vin în contextul marcării, la 14 noiembrie, a Zilei mondiale a diabetului. Cu acest prilej, organizațiile internaționale, dar și Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice au pus accentul pe importanța diagnosticului precoce pentru controlul diabetului zaharat.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.