Sorina Pintea, mesaj de Ziua Internațională de Conștientizare a Mastocitozei și a Bolilor Mastocitare

De Ziua Internațională de Conștientizare a Mastocitozei și a Bolilor Mastocitare, Sorina Pintea a vorbit despre ce înseamnă această boală, despre cum trebuie intervenit și despre măsurile luate de Ministerul Sănătății, arată un comunicat transmis de instituție.

„Mastocitoza este o boală dificil de diagnosticat de către medici, care au nevoie de experiență pentru a realiza un diagnostic şi tratament adecvat”, a declarat ministrul interimar al Sănătății.

Din acest motiv, Uniunea Europeană recomandă în mod explicit formarea Centrelor de Excelență, pentru asigurarea calității vieţii și cel mai bun prognostic posibil pacienților afectați de boli rare. „Noi avem un astfel de Centru acreditat, Centrul European de Excelență în mastocitoză –ECNM, aici la Spitalul Universitar”, a spus Sorina Pintea, care a sărbătorit Ziua Internațională de Conștientizare a Mastocitozei  alături de pacienții diagnosticați și tratați la Centrul de Excelență.

„Tot la Spitalul Universitar , de anul acesta a devenit funcțional centrul de transplant medular care a fost acreditat la finalul anului 2018. Din păcate mulți dintre pacienții cu mastocitoza au nevoie transplant medular”, se arată în comunicatul transmis de Ministerul Sănătății.

Tot în ceea ce privește copiii, Ministerul Sănătății a elaborat proceduri pentru vaccinarea copiilor cu mastocitoză, iar la Spitalul Marie Curie este un centru special de vaccinare, informează aceeași sursă.

„De asemenea, MS a elaborat inca de anul trecut criteriile de încadrare în grad de handicap în mastocitoză, diferențiate pentru adulţi si copii”, arată comunicatul.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.