Sorina Pintea: Nu mai este nevoie ca pacienții să completeze veniturile personalului medical

Salariile personalului medical au ajuns la un nivel decent şi „nu mai este nevoie ca pacienţii să le completeze veniturile”, a declarat ministrul Sănătății, Sorina Pintea.

„Am spus-o foarte clar – nu este o vânătoare de vrăjitoare, nu terorizăm pe nimeni, pur şi simplu vrem să se respecte legea. Suntem sistemul public de sănătate, în care statul român investeşte: anul trecut – majorarea salarială, anul acesta – dotarea cu echipamente medicale. Nu cred că mai putem vorbi despre condiţionarea directă sau indirectă a actului medical (…) Eu sper să schimbăm mentalităţi. Salariile personalului medical au ajuns la un nivel decent, astfel încât nu mai este nevoie ca pacienţii să le completeze veniturile”, a afirmat oficialul citat de Agerpres.

Ea a subliniat că a avut discuţii cu corpul medical înainte de a lua decizia de a trimite „pacienţi sub acoperire” în spitale şi că nu a simţit ostilitate din parte medicilor cu care s-a consultat.

„De altfel, nu am simţit ostilitate la 90% din medicii cu care am povestit şi cu care am discutat acest lucru. Vă imaginaţi că în momentul în care ministrul Sănătăţii ia o decizie adaptată strategiei anticorupţie, nu o face nediscutând cu corpul medical înainte. Deci, am avut aceste discuţii”, a adăugat Sorina Pintea.

 

Operațiunea „pacientul acoperit”, un proiect controversat

 

Sorina Pintea a anunțat săptămâna aceasta că Ministerul Sănătății a început să trimită “pacienți acoperiți” în spitale  pentru a identifica angajații care condiționează actul medical de mită.

Trimiterea ”pacienţilor sub acoperire” în spitale a început de trei săptămâni, a adăugat ea, până acum având loc cinci astfel de acţiuni.

„În acest moment, o persoană a părăsit spitalul. (…) Este o parte a strategiei anticorupţie pe care trebuie să o aplicăm, iar în momentul în care gradul de satisfacţie al pacientului scade, până la urmă trebuie să luăm cu toţii nişte măsuri şi trebuie să ne ridicăm şi noi semne de întrebare. (…) Pentru unii care nu respectă nişte reguli nu trebuie să sufere toţi care lucrează în sistemul medical. Până la urmă trebuie să învăţăm că există nişte reguli şi trebuie să le respectăm”, a explicat ministrul Sănătăţii, care a precizat că se referă doar la cei care condiţionează actul medical.

 

Decizia de a trimite „pacienți controversați”, contestată

 

Federația “Solidaritatea Sanitară” a anunțat că soluția propusă de ministrul Sănătății este ilegală. Sindicaliștii spun că în locul “Pacientului acoperit” sunt de preferat strategiile “Pacientul finanțat” și “Manageri competenți”.

La rândul său, Colegiul Medicilor din România a avertizat că măsura nu înseamnă decât o incitare la comiterea de infracțiuni.

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.