Sorina Pintea (România) și Silvia Radu (Republica Moldova) au semnat acorduri de colaborare cu Turcia în domeniul sănătății

Ministrul român al sănătății, Sorina Pintea, a participat, alături de omologii săi din Azerbaidjan, Bulgaria, Cuba, Kyrghizstan, Malta, Moldova, Muntenegro, Russia și Serbia, la al cincilea congres medical mondial turc, de la Istanbul, desfășurat sub patronajul președinției turce.

În acest cadru, oficialul român a purtat discuții cu dr. Fahrettin Koca, ministrul turc al sănătății. După cum se afirmă într-un comunicat de presă transmis de Ministerul Sănătății, discuțiile ar fi vizat demararea unui parteneriat public-privat cu Turcia pentru construcția unui spital regional la Constanța. Cei doi oficiali au stabilit ca în termen de două luni să se definitiveze textul înțelegerii.

„Spitalul se va construi după modelul uneia din marile unități sanitare din Turcia. Va fi un spital cu o capacitate de până la 1.000 de paturi, care va cuprinde toate specialitătile medicale”, a declarat Sorina Pintea, conform comunicatului de presă. „Dorim ca viitoarea noastră colaborare să vizeze în special  pacienții români cu vârsta cuprinsă între 0-18 ani care vor beneficia de tratament în Turcia pentru anumite patologii”, a adăugat aceasta.

Tot sâmbătă, la Istanbul, în același cadru, a avut loc și întâlnirea dintre dr. Fahrettin Koca și Silvia Radu, ministrul sănătății, muncii și protecției sociale din Republica Moldova. Cei doi au semnat un plan de acțiuni privind a cooperarea în domeniul sănătății, pentru perioada 2019-2020. Prin acel document, Turcia va oferi suport Republicii Moldova pentru dezvoltarea asistenței medicale urgente prespitalicești, modernizarea  sistemului medical informațional, reducerea bolilor transmisibile și netransmisibile, achiziția de medicamente și echipamente medicale. De asemenea, partea turcă s-a  angajat să ofere sprijin pentru instruirea în Turcia a cadrelor medicale din ortopedie, obstetrică-ginecologie, medicină de urgență,  oncologie, cardiologie și pentru tratarea pacienților cu boli oncologice.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.