Sorina Pintea: Se va face tromboliză în AVC și vor fi mai multe paturi de terapie intensivă pentru bolnavii din Brașov

Ministrul sănătății, Sorina Pintea, a fost prezentă azi la Brașov pentru inaugurarea structurii de arși din cadrul secției de chirurgie plastică a Spitalului Clinic Județean de Urgență Brașov.

 

Structură pentru arși

 

Structura de arși este alcătuită din două paturi dotate identic cu cele din secția de terapie intensivă, aici putând fi tratați pacienți cu arsuri de gravitate medie cu potențial de agravare. De tratamentul acestor pacienți se vor ocupa inițial medicii urgentiști, apoi se va forma o echipă multidisciplinară formată atât din medicii chirurgi plasticieni, cât și din medicii de pe secția de terapie intensivă a spitalului sau medicii de chirurgie generală, în cazul în care pacientul este politraumatizat.

„A fost o investiție a sponsorilor, a spitalului județean și a consiliului județean”, arată Sorina Pintea, explicând că structura de arși a fost înființată cu ajutorul sponsorizărilor. „Este un exemplu că se poate”, afirmă aceasta.

 

Mai multe locuri în terapia intensivă

 

Noutatea este nu doar structura de arși, ci și oferta ministrului sănătății de a suplimenta numărul de paturi din secția de terapie intensivă a Spitalului Județean Brașov, care este foarte mic (20 de paturi) pentru numărul mare de cazuri grave care ajung aici. Majorarea numărului de paturi se va face cu susținerea Consiliului Județean Brașov, care va coordona relocarea, și cu susținerea Ministerul Sănătății, care va asigura dotarea cu aparatură de specialitate.

Spitalul din Brașov va avea astfel obligația să prezinte proiectul de relocare, iar, după acest pas, Ministerul Sănătății va aloca suma pe care spitalul o va cere pentru dotarea secției de terapie intensivă.

 

România e pregătită de epidemie

 

Ministrul sănătății a vorbit și despre epidemia de gripă, afirmând că România este pregătită pentru o eventuală epidemie. Ministerul Sănătății a transmis procedurile în teritoriu din 17 ianuarie, când s-a declarat debutul sezonului gripal, spune Sorina Pintea.

În ceea ce privește gripa, autoritățile se comportă, în acest moment, ca în cazul unei epidemii și „nu trebuie să facem o isterie din asta”, spune ministrul, dând asigurări că situația îmbolnăvirilor gripale este ținută sub control. Zilele acestea se vor distribui în teritoriu și cele 25 de mii de doze suplimentare de vaccin antigripal. Au fost medici de familie care nici măcar nu au întrebat pacienții din grupele de risc dacă vor să se vaccineze sau nu, spune Pintea.

 

Tromboliză în AVC și la Brașov

 

Întrebată de jurnaliști dacă Brașovul are șanse să intre în programul național de tromboliză pentru accidentul vascular cerebral ischemic, ministrul sănătății a răspuns că zilele acestea se va definitiva și aproba linia de gardă continuă a secției de neurologie a spitalului județean, urmând ca apoi să se facă o modificare de ordin de ministru pentru programul de tromboliză.

Până acum, secția de neurologie a spitalului acorda doar gărzi de la domiciliu, conform spuselor ministrului, dar este doar o chestiune de zile până se va definitiva linia de gardă continuă. În acest moment, conform informațiilor de pe site-ul Spitalului Județean Brașov, linia de gardă de la domiciliu este asigurată doar de doi medici neurologi.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.