Spălatul pe dinți de trei ori pe zi poate reduce riscul de insuficiență cardiacă, arată un nou studiu

Spălatul pe dinți de cel puțin trei ori pe zi ar putea scădea riscul de insuficiență cardiacă cu mai mult de 10 la sută, potrivit unui studiu major realizat în Coreea de Sud. Cercetătorii au asociat periajul cu o probabilitate mai mică de insuficiență cardiacă și fibrilație atrială, o afecțiune care determină o frecvență cardiacă neregulată.

Se crede că spălatul frecvent pe dinți reduce numărul bacteriilor care trăiesc între dinți și gingii, împiedicându-le să intre în fluxul sanguin.

 

Spălatul pe dinți împiedică pătrunderea bacteriilor în fluxul sanguin

 

Oamenii de știință din Coreea de Sud au examinat legătura dintre igiena orală și problemele cardiace într-un studiu care a inclus 161.000 de persoane cu vârste cuprinse între 40 și 79 de ani. Aceștia au fost supuși unui examen medical de rutină între 2003 și 2004.

La examenul de verificare, 10 ani mai târziu, aproximativ 5% dintre participanți sufereau de insuficiență cardiacă și trei la sută de fibrilație atrială.

Periajul pe dinți de trei sau mai multe ori pe zi a fost asociat cu un risc mai mic cu 12% de insuficiență cardiacă și un risc redus cu 10% de fibrilație atrială. Rezultatele au exclus factori precum vârsta, genul, starea financiară, exercițiile fizice regulate, consumul de alcool și indicele masei corporale.

Alte studii au arătat că o igienă orală deficitară duce la pătrunderea bacterilor în sânge, ceea ce poate provoca inflamații în organism. Acest lucru crește apoi riscul bătăilor neregulate ale inimii și a insuficiențelor cardiace.

„Am studiat un grup mare pe o perioadă lungă, ceea ce adaugă forță concluziilor noastre”, a declarat autorul principal al studiului, dr. Tae-Jin Song, de la Universitatea Ewha Woman din Seul.

Studiul a fost publicat în European Journal of Preventive Cardiology.

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.