Spania se pregătește pentru extinderea stării de urgență

Autoritățile din Spania au anunțat că starea de urgenţă impusă în contextul propagării noului coronavirus va trebui să fie extinsă mai mult de cele 15 zile anunțate inițial, iar Guvernul de la Madrid ia în considerare inclusiv închiderea frontierelor.

”Evident, va trebui să extindem această situaţie (…). În 15 zile eu nu cred că vom fi în poziţia de a câştiga această luptă”, a afirmat ministrul spaniol al Transporturilor Jose Luis Abalos pentru postul de radio RNE, citat de Agerpres.

Spania este a doua cea mai afectată ţară din Europa, după Italia, de epidemia de COVID-19.

Populaţia Spaniei, de 47 de milioane de persoane, se află sub un regim de restricţii parţiale pentru limitarea răspândirii noului coronavirus. Oamenii au permisiunea să iasă din locuinţe numai pentru a merge la serviciu, la farmacii sau la spital.

Guvernul a adoptat măsuri pe scară largă, printre care folosirea dronelor pentru a trimite mesaje publice în care spaniolilor li se cere să meargă acasă, dar până în prezent nu a decis să închidă graniţele.

Ministrul spaniol al Transporturilor a adăugat că rămâne de văzut ce măsuri vor fi prelungite.

În acelaşi timp, ministrul de interne Fernando Grande-Marlaska a declarat pentru postul de radio Cadena Ser că închiderea frontierelor este una dintre opţiunile analizate de guvern. Acest scenariu va fi analizat şi în cadrul unei reuniuni în sistem de videoconferinţă cu omologii săi din Uniunea Europeană, prevăzută pentru astăzi după-amiază.

Pe plan mondial, Spania este a cincea ţară în privinţa numărului de persoane infectate cu noul coronavirus, cu 7.753 cazuri confirmate, după China, Italia, Iran şi Coreea de Sud. Numărul deceselor cauzate de COVID-19 în Spania a ajuns duminică la 288.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.