Spania va vaccina anti-COVID-19 cu serul AstraZeneca doar persoanele peste 60 de ani

Spania va utiliza, începând de vineri, vaccinul anti-COVID-19 de la AstraZeneca doar la persoanele cu vârsta peste 60 de ani. Decizia a fost luată după ce autoritățile de reglementare europene și britanice au găsit o legătură potențială între vaccin și apariția cheaguri rare de sânge.

”Strategia de vaccinare se schimbă și de mâine (vineri – n.r.) doar persoanele peste 60 de ani vor fi vaccinate cu AstraZeneca”, a declarat ministrul Sănătății spaniol, Carolina Darias, informează Reuters.

În ceea ce privește rapelul cu AstraZeneca la persoanele care au făcut deja prima doză din acest tip de vaccin, ministrul Darias a declarat că o decizie în acest sens va fi luată joi.

Agenția Europeană pentru Medicamente a anunțat că a raportat 169 de cazuri de tulburare rară de coagulare din 34 de milioane de doze administrate în Europa, aproximativ una pentru fiecare 100.000 de persoane sub 60 de ani vaccinate. Cele mai multe au apărut la femei sub 60 de ani și în decurs de două săptămâni de la injectare, mai scrie Reuters.

Directorul autorității de reglementare a medicamentelor din Spania, Maria Jesus Lamas, a declarat că acest număr a fost mai mare decât se aștepta, deși foarte mic.

”În ciuda rarității acestor efecte secundare, modificarea ghidului tehnic este importantă”, a spus Lamas.

În cadrul summit-ului miniștrilor sănătății din Uniunea Europeană nu s-a reușit să se ajungă la un acord asupra îndrumărilor comune pentru vaccin, iar EMA a spus că țările ar trebui să își stabilească propriile reglementări.

Decizia Spaniei după ce Italia recomandă vaccinarea anti-COVID-19 cu AstraZeneca doar pentru persoanele peste 60 de ani. Oficialii din Marea Britanie au declarat că persoanele sub 30 de ani ar trebui să primească o alternativă la rapel.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.