Specialiști: Diareea reprezintă încă, la nivel global, o amenințare majoră la adresa stării de sănătate. Se estimează că 1,6 milioane de decese sunt din această cauză

Diareea reprezintă încă, la nivel global, o amenințare majoră la adresa stării de sănătate, atrag atenția specialiștii.

Potrivit datelor publicate în The Lancet, diareea este a opta cauză de deces, la toate vârstele, la nivel global. Estimările arată că apar cel puțin 1.6 milioane de decese anual din această cauză.

Mai mult, diareea este a cincea cauză de deces la copilul cu vârstă sub 5 ani.

Potrivit prof. dr. Mihai Craiu, fondatorul Spitalului Virtual pentru Copii, infecția cu rotavirus poate evolua extrem de sever la sugar, fiind prima cauză de deces, în cazul formelor letale de diaree cu deshidratare.

Medicul dă și câteva sfaturi pentru a evita infecția cu rotavirus. Astfel:

”1. Trebuie să ne spălăm foarte bine pe mâini, chiar dacă, în euforia ridicării restricțiilor privind COVID-19, avem impresia că putem renunța la această precauție.

2. Să recunoaștem rapid semnele de gastroenterită. Uneori un copil cu enterită rotavirală are, la debutul bolii, doar febră, stare de rău și vărsături. Făara diaree!

3. Trebuie să ne gândim că este posibil să fie infecție cu rotavirus dacă sunt scaune diareice cu un miros extrem de neplăcut, asemănător ouălelor stricate (de obicei la sugar scaunele miros a lapte acru).

4. Trebuie să recunoaștem rapid deshidratarea severă. Sugarul deshidratat va fi mai apatic, somnolent (sau din contră cu accese de agitație urmate de perioade de somn inexplicabile), încercănat, fără lacrimi, cu buze uscate și limbă „prajită”, cu pliu cutanat leneș. De mare alarmă este scaderea drastică a cantitații de urină. Un sugar normal udă cam 6 pamperși pe zi. Dacă scade mult cantitatea de urină nu e bine!

5. Ar fi de folos să discutăm cu medicul de familie despre vaccinul împotriva enteritei rotavirale. Acesta este foarte eficient. De exemplu în Australia, unde se utilizează vaccinul de 15 ani, au scăzut cu 71% numărul de spitalizări pentru rotaviroză si cu 77% prezentările la Compartimentul de Urgențe pentru diaree cu rotavirus.”, a scris prof. dr. Mihai Craiu pe Spitalul Virtual pentru Copii.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.