Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timișoara are în implementare zece proiecte cu finanțare europeană

Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timișoara a atras 15 milioane de euro pentru zece proiecte cu finanțare europeană, care sunt în implementare, a declarat managerul unității medicale, dr. Maria-Olimpia Oprea, într-un interviu acordat RoHealth Review. Cele mai multe proiecte au în centru  depistarea precoce a unor boli precum cancerul de col uterin, cancerul colorectal sau a afecțiunilor cardiovasculare. Iar un proiect finanțat prin Programul Operațional Capital Uman are ca scop reducerea la jumătate a mortalității perinatale. În momentul de față, suntem pe primul loc în Uniunea Europeană la numărul bebelușilor morți la naștere sau în primele șase zile de viață.

„Se adresează mortalității perinatale. Încercăm să venim cu date noi și să ajutăm la scăderea acestui indicator care ne situează pe primul loc în Uniunea Europeană. În acest sens a rezultat acest proiect, în parteneriat cu Spitalul Județean din Oradea, Spitalul Județean Cluj și Spitalul de Obstetrică Ginecologie Buftea. Iar partener asociat avem Universitatea din Szeged, departamentul de Obstetrică-Ginecologia. Menționez că în Ungaria mortalitatea perinatală este la jumătate față de valoarea din România, 3,6 față de 7-8 la mie cât este în România. La sfârșitul proiectului vom prezenta un raport. Sunt măsuri care se pot implementa și în țara noastră, ca să nu mai fim în această situație”, a declarat, într-un interviu pentru Ro Health Review, dr. Maria-Olimpia Oprea.

În cadrul proiectului, Spitalul Municipal Timișpara a cumpărat și un fetoscop în valoare de 70.000 de euro.

„Ne va ajuta în realizarea intervențiilor intrauterine la făt. Avem personalul calificat, medici care au realizat deja studii intrauterine la făt”, a explicat managerul unității medicale.

 

Proiecte transfrontaliere legate de screening

 

„Fiind în județul Timiș, regiune de graniță atât cu Ungaria, cât și cu Serbia, avem șansa de a depune proiecte și în programele transfrontaliere România-Ungaria sau România-Serbia. Pe programul transfrontalier România-Ungaria avem două proiecte în implementare. Valoarea totală a acestor proiecte este de peste cinci milioane de euro. Parteneri sunt Universitatea din Szeged, Spitalul Județean Békés și Universitatea de Medicină din Timișoara și Spitalul Județean Timișoara. Aceste proiecte se adresează screeningului, bolilor cardiovasculare, screeningului cancerului de col și cancerului colorectal, dar și tratamentului acestor boli (,,,) În cadrul proiectului care se adresează cancerului colorectal vom efectua 2.000 de colonoscopii gratuite.”, a precizat dr. Maria-Olimpia Oprea.

Managerul a adăugat că spitalul e în curs să achiziționeze un computer tomograf performant, un angiograf performant, dar și o unitate mobilă pentru depistarea afecțiunilor canceroase.

 

Screningul cancerului de col uterin, extrem de important

 

Managerul unității medicale a subliniat importanța realizării screeningului cancerului de col uterin. În contextul în care nu mai puțin de un  sfert dintre femeile care s-au testat în ultima lună la Spitalul Municipal Timișoara au fost depistate cu boala sau cu stări precanceroase.

„Menționez că în spitalul nostru se derulează și Programul Național de Screening și vreau să spun că în ultima lună s-au efectuat 220 de citologii și dintre acestea 25% sunt cu stări precanceroase sau cu cancer. E foarte important să promovăm faptul că se poate face această analiză gratuit și e important să depistăm din timp ca să putem trata”, a subliniat medicul.

 

Screening și pentru cancerul de tiroidă

 

„Un alt proiect frumos este în parteneriat cu Serbia, cu Veliko Gradiste, care se adresează screeningului cancerului de tiroidă. Vom achiziționa o unitate mobile cu care vom putea face ecografii gratuite. Avem personal, medici endocrinologi care vor efectua aceste ecografii. Ne vom deplasa în localtățile din regiunea de graniță, localități izolate și, de asemenea, și în localitățile mai mari”, a spus managerul Spitalului Muncipal Timișoara.

Toate proiectele presupun și activități comune cu partenerii de peste granițe, pentru perfecționarea personalului medical.

 

Un alt proiect, cofinanțat prin POR

 

„Mai avem proiecte prin Programul Operațional Regional, în parteneriat cu Primăria Timișoara. De fapt, Primăria Timișoara a fost solicitant eligibil, noi suntem beneficiarii. Se vor reabilita și extinde, precum și dota cu echipamente medicale Ambulatoriile ORL și Ambulatoriul de Balneofizioterapie din cadrul spitalului”, a mai precizat managerul.

 

Spitalul are Birou de Dezvoltare și Finanțări Externe

 

85% din finanțarea pentru proiecte este nerambursabilă, din fonduri europene.

„Am atras șapte milioane de euro înainte de a fi manager și, de când sunt manager, avem zece proiecte în implementare, care ne vor aduce 15 milioane de euro. Deci 22 de milioane de euro prin implicarea mea și, sigur, mai avem câteva proiecte care s-au implementat înainte”, a declarat managerul Spitalului Muncipal Timișoara, cu privire la fondurile europene.

Șefa unității medicale a subliniat și importanța implicării autorităților locale.

„Noi, Spitalul Municipal de Urgență Timișoara suntem administrați de către Primăria Timișoara și ne-au sprijinit întotdeuana. Menționez și faptul că tot Primăria Timișoara ne-a aprobat în cadrul spitalului un Birou de Dezvoltare și Finanțări Externe, unde avem două persoane expert în fonduri europene care ne ajută foarte mult în implementarea proiectului. Am format echipe. Pe toate aceste proiecte avem cooptați în echipă medici, economiști, juriști. Am încercat să implicăm personalul spitalului și am organizat anul trecut, din fondurile spitalului, cursuri pentru pregătirea acestora în domeniul fondurilor europene”, a subliniat managerul.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.