Spitalul de Pneumoftiziologie din Sibiu va deschide primul cabinet pentru evaluarea minorilor care au avut COVID

Spitalul de Pneumoftiziologie din Sibiu va deschide, miercuri, primul cabinet de Pneumologie Copii din spital, unde vor putea fi evaluaţi minorii care au avut COVID-19, informează un comunicat de presă.

„Pentru consult este necesar un bilet de trimitere de la medicul de familie al copilului, bilet pe care se poate consemna data depistării infecţiei COVID-19 sau data debutului perioadei de carantinare. Aceste date sunt necesare deoarece evaluarea se adresează acelor copii care au ieşit din perioada de maximă contagiozitate. Cazurile simptomatice confirmate cu infecţie cu virusul SARS CoV-2 şi contacţii asimptomatici aflaţi încă în perioada de carantinare vor respecta aceleaşi circuite ca şi până în prezent (se ia legătura telefonic cu medicul de familie, iar, după caz, se va solicita ambulanţa în vederea consultului în serviciul de urgenţă, din cadrul Spitalului de Pediatrie)”, se arată în comunicatul Spitalului de Pneumoftiziologie din Sibiu.

De asemenea, pentru respectarea distanţării sociale şi limitarea răspândirii infecţiei, este necesară programarea telefonică prealabilă la numerele de telefon 0269 210 979 şi 0771 544 108. În prezent, cabinetul de Pneumologie Copii îşi desfăşoară activitatea în cadrul Pavilionului 2 al Spitalului de Pneumoftiziologie, la adresa Aleea Filozofilor nr.3-5, după ce clădirea Dispensarului TBC (situate în strada Morilor, nr.57), a intrat în reabilitare.

Evaluarea efectuată prin intermediul cabinetului de Pneumologie Copii din cadrul Dispensarului TBC va consta în consult clinic şi spirometrie. La nevoie, aceste investigaţii pot fi completate cu analize de sânge şi/sau radiografie pulmonară.

„Un alt aspect, mai puţin cunoscut şi studiat pană în prezent la copiii cu infecţie COVID-19 este constituit de sechelele (mai ales pulmonare) secundare acestei infecţii. De aceea, Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu, prin intermediul consultaţiilor efectuate în cadrul cabinetului de Pneumologie Copii, vine în sprijinul micuţilor pacienţi care au fost infectaţi cu noul coronavirus şi care au fost declaraţi vindecaţi (având cel puţin 14 zile de la depistarea infecţiei COVID-19 prin teste specifice) şi a celor care au fost contacţi cu o persoană diagnosticată cu infecţie cu virusul SARS CoV-2 (care au finalizat perioada de carantinare de 14 zile)”, a declarat, citată în comunicat, medicul Iulia Simina, specialist pneumolog şi pediatru, care va consulta pacienţii în cabinetului Pneumologie Copii.

Potrivit medicului Iulia Simina, redeschiderea şcolilor ar putea reprezenta o problemă în cazul copiilor asimptomatici.

„Există, deci, diverse cauze care determină evoluţia mai puţin severă a infecţiei cu virusul SARS CoV-2 la copii, dar care pot să ducă, totodată, la o subapreciere a numărului de cazuri infectate la această categorie de vârstă. Dacă la acest aspect ar fi să mai adăugăm şi faptul că au fost câteva studii efectuate pe copii asimptomatici sau cu forme uşoare de boală, la care s-a demonstrat existenţa, de fapt, a unor încărcături virale mari la nivelul căilor respiratorii superioare, nu greşim dacă ne referim la această categorie de vârstă ca fiind o sursă majoră de împrăştiere a virusului”, spune medicul Iulia Simina.

Specialistul de la Spitalul de Pneumoftiziologie din Sibiu adaugă că, în aceste condiţii, „redeschiderea şcolilor poate reprezenta o problemă, atât în cazul copiilor simptomatici care au trecut recent prin infecţia cu virusul SARS CoV-2 (infecţie documentată prin rezultatul pozitiv al RT-PCR SARS CoV-2 sau prin testul rapid Atg SARS CoV-2 ), cât şi, mai ales, în cazul copiilor asimptomatici, contacţi (îndeosebi ales intradomiciliar), cu un membru al familiei adult/copil diagnosticat cu infecţie COVID-19 ( fiind asimptomatici, de cele mai multe ori, nu sunt testaţi şi nu primesc nici un fel de tratament )”.

Dr Iulia Simina mai consideră că „aceste categorii vor constitui un adevărat rezervor de infecţie cu noul coronavirus, mai ales că, de multe ori, nu respectă regulile de distanţare socială şi de igienă”.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.