Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu atenționează: România, pe primul loc în UE la numărul de îmbolnăviri cu tuberculoză

Anual, pe 24 Martie este Ziua Mondială de Luptă împotriva Tuberculozei, atât pentru sensibilizarea populaţiei cu privire la consecinţele dezastruoase de sănătate, sociale şi economice ale acestei grave maladii, cât şi pentru a intensifica eforturile în vederea stopării epidemiei globale de TBC. Sloganul din acest an al Zilei Mondiale de Luptă împotriva Tuberculozei este „Da ! Împreună oprim epidemia de tuberculoză !”.

În ţara noastră, ca de altfel în întreaga lume, tuberculoza este considerată o problemă majoră de sănătate publică, şi, prin urmare, activităţile anti tuberculoză cuprinse în Programul Naţional de Prevenire, Supraveghere şi Control al Tuberculozei (diagnosticul şi tratamentul bolnavilor de TB, controlul contacţilor acestora, tratamentul preventiv, activităţile de informare şi comunicare) sunt gratuite – transmite Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu într-un comunicat referitor la o realitatea îngrijorătoare: suntem ţara din Uniunea Europeană cu cele mai multe cazuri de tuberculoză. Potrivit instituției, aproape un sfert din cazurile înregistrate (23,4%) fiind raportate în România, conform ultimului raport al Centrului European de Prevenţie şi Control al Bolilor (ECDC).

La nivelul judeţului Sibiu, în anul 2023 au fost înregistrate 105 cazuri de tuberculoză, 90 dintre acestea fiind cazuri noi, iar 12 recidive. Faţă de anul 2022 se înregistrează o creştere cu 11% – numărul cazurilor raportate în judeţul Sibiu în perioada menţionată fiind de 83 (62 cazuri noi, iar 21 recidive). O cauză a creşterii o reprezintă şi faptul că pandemia de Covid-19 a dus în ultimii ani la o subdiagnosticare a bolilor cronice.

Bolnavii cu tuberculoză au posibilitatea să se trateze în spitalul sibian „la standarde europene”, beneficiind atât de profesionalismul echipei medicale, cât şi de condiţii de cazare moderne: „În ultimii ani am investit masiv în dezvoltarea infrastructurii spitalului şi în aparatura medicală, astfel încât la ora actuală dispunem de tehnologie avansată de diagnosticare precoce a tuberculozei. De asemenea, condiţiile hoteliere au fost net îmbunătăţite, fiind modernizate toate spaţiile destinate spitalizării continue. Aşadar, ne preocupăm în permanenţă să facilităm vindecarea pacienţilor cu tuberculoză şi să întrerupem transmiterea acestei grave maladii în comunitate”, spune Cristian Roman, manager Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu.

Modul de transmitere al bolii

Tuberculoza este o boală infecţioasă provocată de bacilul Koch care afectează în principal plămânii, dar poate afecta şi alte organe (ganglioni, oase, rinichi, meninge etc). Transmiterea bacilului este realizată prin picături de salivă eliminate de persoanele infectate, prin tuse, strănut ori salivă. Odată ajuns în organism, bacilul ajunge până la nivelul alveolelor pulmonare putând provoca iniţial o infecţie latentă infecţioasă. Persoanele infectate pot să nu aibă nici un simptom şi să nu fie contagioase, nefiind conştiente de prezenţa bacilului.

Tuberculoză progresează lent, pe parcursul a săptămâni sau chiar luni, iar simptomele manifestate, precum oboseală, tuse şi subfebrilitate (T grade<38 grade C), pot să nu fie de natură să alarmeze bolnavii, iniţial cei infectaţi pierzând în greutate.

„Persoanele care prezintă tuşe de cel puţin trei săptămâni, oboseală, lipsa poftei de mâncare, transpiraţii nocturne, scădere ponderală, trebuie consideraţi ca potenţiali bolnavi de tuberculoză.

Îndemnăm aşadar cetăţenii care manifestă astfel de simptome să se adreseze medicului pentru investigaţii suplimentare, reducerea morbidităţii şi mortalităţii tuberculozei prin menţinerea unor rate adevate de detectare şi succes al tratamentului reprezentând o prioritate în eliminarea acestei maladii.

Cred că este bine să restabilim încrederea în sistemul de sănătate, întrucât, tratată corect, tuberculoza se vindecă, inclusiv cazurile de tuberculoză multidrog rezistente (MDR) beneficiind de tratament eficient, care este accesibil. În momentul de faţă avem posibilitatea să tratăm tuberculoza în întreaga ţară, şi bineînţeles, şi în judeţul Sibiu, ca peste tot în lume, cu medicaţie de ultimă generaţie”, declară dr. Lavinia Danciu, director medical Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu.

Stabilirea diagnosticului

Diagnosticul tuberculozei pulmonare se face clinic (prezenţa simptomelor), bacteriologic (principala metodă pentru diagnosticul de certitudine), prin recoltarea a minim două probe de spută separate, chiar şi la suspecţi la care examenul radiologic pulmonar este normal şi, radiologic (cu sensibilitate mare, dar specificitate redusă):

„Tratamentul tuberculozei se face cu asocieri de medicamente anti tuberculoase adaptate spectrului de sensibilitate al bacteriei. Schema standardizată include 4 medicamente anti-TB, pentru cazurile de Tuberculoză sensibilă sau cu regimuri individualizate ce cuprind medicamente cu eficacitate anti-TB cunoscută, cu sensibilitate dovedită prin antibiogramă, pe o periodă de până la 24 de luni. Rareori, cazurile de TB necesită asociere de proceduri chirurgicale cu rol adiţional tratamentului medicamentos eficient”, transmite Sebastian Buga, coordonatorul Programului Naţional de Prevenire, Supraveghere şi Control al Tuberculozei.

Din păcate, în ciuda tratamentului eficient există posibilitatea de recidivă a infecţiei din mai multe cauze, precum: nerespectarea tratamentului sau abandonarea acestuia prematur, expunerea repetată la o persoană infectată cu tuberculoză (sporeşte riscul de reinfectare) precum şi starea general de sănătate a pacientului (personae cu system imunitar slăbit, boli autoimmune, transplant organe, diabet zaharat etc.)

De menţionat că nu există pericolul contactării bolii prin cearşafuri, farfurii sau ustensile de bucătărie, pahare, căni sau toalete. De obicei, după trecerea a 2-4 săptămâni de la începerea tratamentului, boala nu mai prezintă contagiozitate. Pacienţii cu tuberculoză îşi pot relua activităţile cotidiene doar cu aprobarea medicului lor.

În general, viaţa sănătoasă, evitarea epuizării, o dietă sănătoasă, evitarea fumatului şi, în general, menţinerea unor niveluri înalte de igienă – protejează oamenii împotriva tuberculozei. Stilul de viaţă dezorganizat duce la slăbirea sistemului imunitar şi deschide o „poartă de acces” tuberculozei. Nopţile nedormite, stresul, orele îndelungate de muncă fără odihnă sau alimentaţia inadecvată sunt doar câteva din caracteristicile unui stil de viaţă dezorganizat care duc slăbirea organismului.

Date statistice Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu:

  • Număr pacienţi internaţi cu tuberculoză în spital în anul 2023: 309 persoane
  • Număr pacienţi internaţi cu tuberculoză în spital în anul 2024: 56 de persoane
  • Număr pacienţi consultaţi în ambulatoriul integrat al spitalului în anul 2023 – 15.870 persoane
  • Număr pacienţi consultaţi în abulatoriul integrat al spitalului în anul 2024: – 3449 persoane
  • Număr consultaţii pacienţi confirmaţi şi suspecţi TBC consultaţi în Dispensarul TBC în anul 2023 – 1480 persoane
  • Număr consultaţii pacienţi confirmaţi şi suspecţi TBC consultaţi în Dispensarul TBC în anul 2024 – 325 persoane

De menţionat faptul că cifrele nu reprezintă neapărat pacienţi unici, ci aceeaşi persoană poate să aibă mai multe internări pe parcursul anului.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.