Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu anunță că Sălajul a înregistrat cele mai puține cazuri de tuberculoză din România în 2024, având doar 34 de cazuri. În urma acestuia se află județele Harghita (43 de cazuri), Covasna (46 de cazuri) și Alba (83 de cazuri). Pe de altă parte, județele cu cele mai multe cazuri sunt Iași (500 de cazuri), Dolj (366 de cazuri), Bacău (358 de cazuri), Constanța (343 de cazuri) și Suceava (310 cazuri).
„Sibiul se află pe locul 5 în topul județelor cu cele mai puține cazuri de tuberculoză din România, pe primul loc fiind județul Sălaj – cu numai 34 de cazuri înregistrate în anul 2024, urmat de județul Harghita (43 de cazuri), Covasna (46 de cazuri) și Alba (83 de cazuri). La polul opus, în topul județelor cu cele mai multe cazuri de tuberculoză înregistrate în anul 2024 se află județul Iași (500 de cazuri), urmat de județul Dolj (366 de cazuri), Bacău (358 de cazuri), Constanța (343 de cazuri) și Suceava (310 cazuri),” a precizat spitalul în comunicat.
În județul Sibiu, medicii au raportat 96 de cazuri de tuberculoză în 2024, dintre care 81 au fost cazuri noi și 15 recidive. Acestea reprezintă doar 1,1% din totalul cazurilor de tuberculoză din România. Comparativ cu anul 2023, numărul cazurilor a scăzut cu 23%, de la 126 de cazuri (109 cazuri noi și 17 recidive).
„Față de anul 2023 se înregistrează o scădere cu 23% – numărul cazurilor raportate în județul Sibiu în perioada menționată fiind de 126 de cazuri (109 cazuri noi, iar 17 recidive),” informează unitatea medicală.
La nivel național, în 2024, au fost înregistrate 8.444 de cazuri de tuberculoză, iar România continuă să rămână țara din Uniunea Europeană cu cele mai multe cazuri. Conform unui raport al Centrului European de Prevenție și Control al Bolilor (ECDC), aproximativ un sfert din cazurile înregistrate în Uniunea Europeană (23,4%) au fost în România.
„De mulți ani, Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu desfășoară în cadrul Programului Național de Prevenire, Supraveghere și Control al Tuberculozei o activitate susținută cu privire la tratamentul, diagnosticul și prevenția acestei boli. Toți colegii sunt foarte implicați, pentru că tuberculoza reprezintă în continuare o problemă serioasă de sănătate publică, care cauzează infecție și mortalitate în întreaga lume,” a declarat directorul medical al spitalului, Lavinia Danciu. „La noi în țară, implicit în județul Sibiu, tuberculoza a înregistrat o creștere imediat după pandemia de COVID-19, însă, după cum o arată și datele statistice, în ultima perioadă a început să revină la trendul descrescător.”
„Mesajul de Ziua Tuberculozei este acela că ne confruntăm cu o boală care, diagnosticată la timp și tratată corespunzător, se vindecă, iar întreg colectivul spitalului este implicat și alături de pacienți în efortul lor de a-și recăpăta sănătatea,” a mai adăugat Lavinia Danciu.
Tuberculoza rămâne o problemă majoră de sănătate publică. Aceasta este o boală infecțioasă provocată de bacilul Koch și afectează în principal plămânii, dar poate afecta și alte organe. Transmiterea se face prin picături de salivă eliminate prin tuse, strănut sau salivă. Persoanele infectate pot să nu prezinte simptome și să nu fie conștiente de boala lor.
„Simptomele specifice tuberculozei sunt tusea, cu o durată de peste 3 săptămâni, oboseala, lipsa poftei de mâncare, transpirațiile nocturne, scăderea ponderală și o stare generală de sănătate precară. Prin urmare, recomandăm persoanelor care au aceste manifestări să solicite sprijin medical pentru investigații suplimentare, în vederea diagnosticării cât mai precoce a acestei boli,” a transmis dr. Sebastian Buga, coordonatorul Programului Național de Prevenire, Supraveghere și Control al Tuberculozei în județul Sibiu.
Pentru diagnostic, se utilizează metode clinice, bacteriologice și radiologice, iar tratamentul include medicamente antituberculoase. Recidivele pot apărea din cauza nerespectării tratamentului sau expunerii repetate la persoanele infectate.
Pentru prevenirea tuberculozei, specialiștii recomandă adoptarea unui stil de viață sănătos, cu somn suficient, dietă echilibrată, evitarea fumatului și menținerea unui nivel ridicat de igienă.