Spitalul din Timișoara va dezvolta chirurgia robotică, afirmă directorul unității sanitare

Chirurgia robotică este în beneficiul pacienților, iar managerul Spitalul Județean Timișoara afirmă că va continua dezvoltarea acesteia, întrucât reprezintă viitorul în această ramură medicală.

Raul Pătraşcu a declarat că va avea discuţii cu reprezentanții ministerului Sănătăţii și așteaptă să se creeze un program naţional de chirurgie robotică.

Directorului Spitalului din Timișoara mai susţine că s-a dovedit că chirurgia robotică este în beneficiul pacienţilor, în special prin rezolvarea cu succes a unor cazuri deosebit de complexe, mai ales de natură oncologică, unde mâna robotului, ghidată de medic, este mult mai sigură.

Robotul chirurgical al spitalului, în valoare de 1,5 milioane de euro, achiziţionat în anul 2015, este parte a unui proiect european de cercetare mai amplu, în valoare de patru milioane de euro, în acest interval beneficiind de noua tehnică chirurgicală aproape 150 de pacienţi care au avut maladii în special în zona pelvină.

„Consider că chirurgia robotică este benefică pentru pacient şi reprezintă viitorul. În primul rând, este minim invazivă. Noi avem în vedere, ca spital, dezvoltarea chirurgiei robotice pentru că se obţin rezultate mai bune pentru pacient. Robotul anulează orice fel de tremur al mâinii, mai ales în locuri cu vascularizare foarte complicată. De la începerea proiectului european pe chirurgia robotică (în anul 2015, n.r.) s-au realizat 146 de intervenţii, în anul 2019 s-au realizat 24 de intervenţii colorectale, în sfera urologică, dar şi operaţii complexe pe esofag sau în operaţia Whipple, prin care se scoate o parte din duoden şi capul pancreasului sau pancreasul în întregime, fiind cea mai complexă intervenţie din chirurgia generală datorită vascularizaţiei foarte bogate. La noi s-a efectuat scoaterea totală a pancreasului. Eu vreau să dezvolt această ramură a chirurgiei robotice pentru că reprezintă viitorul”, a afirmat Raul Pătraşcu, citat de Agerpres.

Până în anul 2022, când se va finaliza prezentul proiect european, vor mai putea beneficia de intervenţii chirurgicale gratuite, cu ajutorul robotului, încă o sută de pacienţi, după care spitalul va pregăti alte noi proiecte cu accesare de fonduri unionale, în acelaşi scop.

Acum, în cadrul Clinicii II Chirurgie a Spitalului Judeţean Timişoara, unde este montat robotul medical, zece chirurgi sunt pregătiţi să-l folosească, o parte dintre ei trecând deja prin specializarea necesară în străinătate, alţii fiind programaţi pentru instruire.

„Ştiu că în Franţa lucrează un medic român, unul dintre cei mai buni din lume pe chirurgie robotică, şi care poate opera la distanţă; robotul este aici, dar consola este în Franţa. Un fel de tele-chirurgie robotică. Voi avea o întâlnire cu acest profesor pentru a colabora şi cu dânsul.”, a mai declarat Pătrașcu.

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.