Spitalul Județean de Urgență Târgu Jiu se confruntă cu un număr tot mai mare de pacienți care ajung la UPU

Un număr tot mai mare de pacienți se prezintă la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean Târgu Jiu, iar medicii trag un semnal de alarmă.

Medicii din cadrul Spitalului Județean de Urgență Târgu Jiu au oferit o serie de recomandări celor care se adresează Unității de Primire Urgențe (UPU), pentru a asigura un tratament eficient și a evita aglomerarea acesteia.

În ultimii ani, în UPU s-a înregistrat un număr semnificativ de prezentări, anul acesta ajungându-se și la peste 230 de pacienți în 24 de ore.

Conform datelor statistice, în 2019, numărul pacienților care s-au prezentat la UPU a SJU Târgu Jiu și au beneficiat de investigații medicale și tratament a fost de 42.269, dintre care 5.704 copii, în 2020 – 29.600 de pacienți, dintre care 3.288 de copii, în 2021 – 33.156 de pacienți, dintre care 3.681 de copii, 2022 – 40.653 de pacienți, dintre care 5.139 de copii, 2023 – 45.731 de pacienți, dintre care 5.770 de copii, 2024 – 47.567 de pacienți, dintre care 5.909 copii.

Printre cazurile tratate s-au numărat urgențe traumatice, chirurgicale, probleme cardiace, neurologice, politraume grave, afecțiuni care țin de specialitatea ortopedie, afecțiuni respiratorii, accidente etc.

Volumul ridicat de cazuri determină, în unele situații, prelungirea timpilor de așteptare, mai ales în cazurile care nu reprezintă urgențe majore, arată sursa citată, motiv pentru care reprezentanții spitalului vin cu sfaturi și precizări pentru cei care se prezintă la UPU.

„Dacă ați suferit un accident, traumatism sau aveți o altă urgență medicală ar trebui să vă prezentați imediat la UPU. Caracterul de „Urgent” al problemei dumneavoastră medicale va fi evaluat și stabilit de personalul medical din UPU. Important este, însă, ca odată ajunși în UPU, să aveți răbdare ca un medic să evalueze urgența dumneavoastră! Dacă vă gândiți că problema dumneavoastră este mai puțin urgentă, ar fi mai potrivit să contactați medicul de familie. El vă cunoaște istoricul medical și împreună puteți lua decizia cea mai bună. De asemenea, vă puteți adresa centrelor de permanență pentru consult, eliberare rețete antibiotic și alte tratamente. La centrele de permanență există medic de gardă tocmai pentru a evalua și trata urgența dumneavoastră! Pentru consulturi în caz de afecțiuni cronice vă puteți programa, în baza unui bilet de trimitere emis de medicul de familie, la cabinetele de specialitate din Ambulatoriul Integrat al SJU Târgu Jiu”, se arată în postare.

La UPU este obligatorie prezentarea din partea pacientului a unui document de identitate, deoarece sistemul informatic unic integrat (SIUI) identifică pacientul doar după CNP.

„În momentul în care vă adresați UPU, veți fi preluat pentru triaj. Conform prevederilor Ordinului 1706/2007, la triaj va fi evaluată starea dumneavoastră de sănătate și vi se va comunica un timp mediu de așteptare în funcție de gravitatea afecțiunii dumneavoastră. (…) În spațiul de triaj este afișat următorul text: ‘În atenția pacienților și aparținătorilor! În cadrul acestei unități accesul la spațiul de tratament se face pe baza triajului care stabilește prioritatea din punct de vedere medical. Dacă cazul dumneavoastră nu reprezintă din punct de vedere medical o prioritate imediată, este posibil să așteptați mai mult timp până la eliberarea unui loc pentru consultații și a unui medic care să vă consulte. Alți pacienți pot fi preluați imediat chiar dacă au sosit cu mult după dumneavoastră, având o prioritate medicală mai urgentă decât dumneavoastră. Sunteți rugați să nu încercați sub nicio formă să influențați decizia personalului medical în vederea obținerii unui acces mai rapid. În cazul în care vă simțiți mai rău, vă rugăm contactați asistentul din punctul de triaj în vederea reevaluării stării dumneavoastră„, precizează sursa citată.

În urma consultației, medicii specialiști din cadrul UPU, în colaborare cu medicii de gardă din secțiile spitalului, vor decide dacă este necesară internarea în regim de urgență, internare care poate fi efectuată fără prezentarea cardului de asigurat.

La externare, pacientul internat prin UPU trebuie să facă dovada calității de asigurat, adică să prezinte medicului cardul de asigurat (cardul de sănătate).

În cazul în care, în urma consultației, medicul constată că afecțiunea nu necesită internare și persoana nu trebuie să rămână sub supraveghere în spital, ar fi bine dacă pacienții ar fi însoțiți sau ar avea mijloacele necesare pentru deplasarea ulterioară la domiciliu.

Reprezentanții SJU Târgu Jiu mai recomandă ca oamenii să evite prezentările în UPU dacă nu reprezintă o urgență.

„De exemplu: dacă te doare spatele de două săptămâni și consideri că ai nevoie de o radiografie, nu te prezinți la UPU, ci mergi la medicul de familie pentru emiterea unui bilet de trimitere către medicul specialist; dacă aveți dopuri în urechi nu vă prezentați la UPU, ci la un cabinet ambulatoriu de ORL etc. De asemenea, pacienții trebuie să înțeleagă că medicul este cel care decide investigațiile medicale care se fac, nu solicită pacientul o anumită investigație medicală/radiologică. În cazul în care simptomele nu sunt grave sau nu prezentați comorbidități, vă recomandăm să solicitați ajutorul medicului de familie sau să apelați la consultațiile ambulatorii. Este important ca locurile din spital să fie alocate pentru cazurile cu necesități urgente”, se menționează în postare.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.