Spitalul Județean Suceava, model de bune practici în privința implementării managementului calității

Președintele Autorității Naționale de Managent al Calității în Sănătate (ANMCS), dr. Vasile Cepoi,  a lăudat Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava pentru că a înțeles ce înseamnă managementul calității și a aplicat principiile care țin de siguranța pacientului nu doar la nivel formal.

„Spitalul Suceava, la evaluarea în vederea acreditării a avut câteva neconformități care au determinat prelungirea perioadei de evaluare. Conform legii, prelungirea putea să fie de un an. Spitalul s-a conformat în două săptămâni și a ajuns spital de categoria a II-a. Spital de categoria a II-a, în România, înseamnă de fapt spital de categoria I, pentru că standardele după care noi facem evaluarea sunt standarde internaționale și la ora actuală e foarte greu ca un spital din România să ajungă în categoria I. Deci sunt foarte puține spitale care sunt în categoria a II-a. Spitalul Suceava este unul dintre primele spitale care fost încadrat în această categorie. Și a arătat că aici există un colectiv care a înțeles că managementul calității înseamnă să faci bine ceea ce faci și atunci când nu te vede nimeni. Și că managementul calității nu este ceva extern activității tale, ci face parte din ceea ce faci în fiecare zi. Această schimbare de mentalitate, această dezvoltare a culturii organizaționale este salutară și miraculoasă, din punctul meu de vedere. Pentru că în majoritatea locurilor unde ne ducem, medicii spun așa: <<Eu am treabă, eu consult pacienți, n-am timp să fac calitate>>. Greșit! Înseamnă că înțelegerea a ceea ce înseamnă calitate e deficitară. Eufemistic spus”, a declarat Vasile Cepoi la conferința de lansare a  proiectului SPITALUL COMUNITĂȚII TALE.

Calitate înseamnă siguranță pentru pacient.

„Conceptul acesta de siguranță a pacientului prespune că facem tot ceea ce putem face ca să obținem cele mai bune rezultatele privind sănătatea pacientului, pe de o parte. Iar pe de altă parte, că ceea  facem facem bine, în condiții de siguranță. ANMCS promovează managementul calității ca fiind managementul siguranței pacientului. Ce inseamnă? Înseamnă că unitatea sanitară se preocupă de nevoile de asistență medicală a populației pe care o deservește și încearcă să ofere acele servicii de care populația are nevoie. Face parte din conceptul lansat astăzi de către Spitalul Județean Suceava: SPITALUL COMUNITĂȚII TALE”, a mai precizat dr. Vasile Cepoi.

 

Suceava, model de dezvoltare strategică

 

Pentru asigurarea siguranței pacientului e nevoie de o dezvoltare strategică a sistemului de sănătate, la toate nivelurile (local, regional, național), spune președintele ANMCS.

„Județul Suceava este un exemplu de dezvoltare strategică. Încercarea de a te dezvolta fără un plan, dezvoltarea aleatorie este fără finalitate. Așa cum au evoluat lucrurile în Suceava – și întâmplător sau nu am fost martorul direct al etapelor de dezvoltare a asistenței medicale din acest județ – dovedește că planul strategic nu este un act formal, pe care îl cere Autoritatea Națioanală de Management al Calității în Sănătate ca să fie acreditat. Ci este un instrument de lucru”, a subliniat Cepoi.

Președintele ANMCS a dat și un contraexdemplu, fără să nominalizeze: „Într-un loc unde autoritatea locală, autoritatea județeană vrea să se preocupe, să ajute și să ridice nivelul spitalului județean și a asistenței medicale din județ și a alocat foarte mulți bani în acest an, nu i-au cheltuit nici acum, pentru că nu au avut un plan. Și când au venit banii au început să se agite ce să facă cu ei”.

„Insist asupra acestuit aspect pentru că în acest proces de evaluare în vederea acreditării, majoritatea spitalelor prezintă un  un plan strategic care este un document, o hârtie de care nu ține nimeni cont. Dezvoltarea strategică înseamnă planificare, înseamnă alocare în funcție de resurse și în funcție de posibilitățile pe care le ai. Pentru că și încercarea de a te dezvolta peste posibilitățile pe care le ai iarăși nu are o finalitate”, a mai precizat președintele ANMCS.

Dr. Vasile Cepoi a declarat și că apreciază faptul că la Suceava s-au dezvoltat o serie de specialități pe zone de nișă de vârf, dar și  preocuparea unității medicale de a dezvolta un ambulatoriu  ultramodern, cu o capacitate foarte mare.

Anunțul privind ambulatoriul a fost făcut de Gheorghe Flutur, președintele Consiliului Județean Suceava.

„Luna viitoare, vom pune probabil în funcțiune cel mai modern ambulatoriu din România, cu internare de zi, pe modelul AKH de la Viena, adică acea clădireanouă pe patru nivele de 4.000 de metri pătrați în care avem corespondentul secțiilor din spital. Fiecare medic poate să facă analize și poți să rămâi la internare peste noapte într-un ambulatoriu modern”, a  precizat Gheorghe Flutur.

Proiectul „SPITALUL COMUNITĂȚII TALE”. o inițiativă menită să aducă spitalul mai aproape de comunitatea în care activează și să susțină astfel dezvoltarea unei comunități cât mai sănătoase. Sanatatea Press Group asigură conceptul și managementul logistic al proiectului  pentru Spitalul Județean de Urgență Sfântul Ioan cel Nou Suceava.  Parterneri media strategici sunt Sănătatea TV și RoHealthReview.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.