Spitalul Orășenesc Găești a avut la dispoziție trei zile să se transforme în spital COVID

Spitalul Orășenesc din Găești va trata, de luni, doar bolnavii de COVID-19, potrivit unui Ordin al ministrului sănătății, publicat joi în Monitorul Oficial. Situația a creat nemulțumire în rândul personalului unității medicale.

Potrivit publicației Cronica de Găești, cadrele medicale au protestat şi au susţinut că nu pot să asigure şi urgenţe, şi secţiile COVID, având în vedere că sunt foarte puţini şi că nu au circuite epidemiologice.

Aceasta în contextul în care, potrivit aceleiași surse, primarul Grigore Gheorghe şi managerul Laurenţiu Beluşică au luat decizia să menţină Compartimentul Primiri Urgenţe, singurul care acordă primul ajutor pentru întreaga zonă de sud a judeţului.

La faţa locului, mai scrie publicația citată, a ajuns şi primarul Găeştiului, Grigore Gheorghe. În urma dialogului cu protestatarii s-a decis că se va face o intrare separată pentru bolnavii de coronavirus, se fac demersuri pentrui obţinerea – în timp record – a autorizaţiei la noua radiologie, iar Compartimentul Primiri Urgenţe rămâne unde este şi în prezent. 5 medici, mai ales cei cu contracte de colaborare, vor asigura urgenţele, iar 6 medici vor rămâne pe secţiile COVID.

Potrivit Digi24, Laurențiu Belușică, director al spitalului din Găești a declarat: „Nu am fost consultat deloc, nici măcar dacă pot să îngrijesc bolnavi COVID. Avem secție de terapie intensivă, dar nu avem medic anestezist, deci nu putem să îngrijim bolnavii grav COVID. Încă nu știu câți bolnavi vor veni, eu sunt pregătit să primesc 120 de bolnavi. Ce stare vor avea și ce medicamente vor avea, aici am o problemă că ei vor veni cu o medicație în pungă pentru 24 de ore, iar eu am la dispoziție ziua de luni să le cumpăr medicamente pe care nu le am, ca să le am începând de marți dimineață pentru ei”.

”Sunt în măsură să vă informez că am reușit să păstrăm Unitatea de Primiri Urgențe și cabinetul TBC ale Spitalului Găești, cu personal medical separat”, a scris primarul Grigore Gheorghe, într-o postare pe contul său de Facebook. ”În data de 9 iulie, atât eu, cât și managerul Spitalului Găești, dr. chirurg Laurențiu Belușică, ne-am trezit cu un Ordin de Ministru publicat în Monitorul Oficial, prin care efectiv spitalul din orașul nostru a fost RECHIZIȚIONAT și transformat în spital COVID”, a mai scris edilul.

Și pe pagina oficială a Spitalului Orășenesc Găești a fost anunțată schimbarea: ”Așa cum știți spitalul nostru de luni, 13 iulie devine spital suport COVID, 100%, și nu mai poate îngriji decât bolnavi confirmați COVID pozitiv. Împreună cu o echipă de specialiști din Direcția de Sănătate Publica Dâmbovița am încercat sa găsim soluții parțiale, dar construcția monobloc, unipavilionară a acestui spital nu ne permite sub nici o forma sa menținem activitate non COVID în condiții de siguranță absolută pentru pacienți și personal. Am reușit în timp scurt să ne organizăm, avem pregătite 110 paturi, am perfectat protocoalele de lucru, achiziționăm substanțe dezinfectante și echipament de protecție. Am reușit zilele acestea sa angajam un medic epidemiolog (specialitate extrem de importantă în activitatea antipandemie) care a acceptat sa ni se alăture în lupta, lucru pentru care îi mulțumim”.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.