Spitalul ”Victor Babeş” din Timişoara: Ce este pneumonia interstițială atipică și ce cauzează boala

sursa foto: Spitalul Victor Babes Timisoara/Facebook

Pneumonia interstițială atipică, o infecție a interstițiului pulmonar, adică a spațiului dintre membrana alveolară și vasele de sânge, are o evoluție variată, uneori infecțiile virale putându-se complica cu suprainfecții bacteriene, influențând negativ evoluția bolii, potrivit specialiștilor de la Spitalul de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie ”Victor Babeş” din Timişoara.

Potrivit sursei citate, cel mai frecvent, boala este cauzată de virusuri (respirator, rujeolic, rubeolic, citomegalic, sincițial, dar și de adenovirus). O alta cauză o reprezintă infecțiile cu chlamydii sau mycoplasma pneumoniae. Calea de infecție este aeriană.

”Pneumoniile interstițiale pot fi primare sau secundare. De obicei, debutul este progresiv, cu tuse seacă, neproductivă, durere toracică, lipsa poftei de mâncare, cefalee, cu sau fără febră. Examenul clinic al pacientului, prin ascultare, poate să nu ofere informațiile necesare identificării bolii, de aceea este necesară, de cele mai multe ori, o radiografie toracica. Aceasta poate prezenta atât un desen interstițial accentuat, cât și modificări mult mai importante, de exemplu, multiple opacități micronodulare diseminate bilateral. De cele mai multe ori, diagnosticul etiologic (determinarea cauzelor bolii) este dificil de realizat. Etiologia virală este însă cea mai frecventă. Identificarea virusului se poate face prin determinarea ARN-ului viral, metode serologice, imunofluorescenta”, a explicat dr. Monica Marc, medic primar pneumolog.

Evolutia pneumoniilor interstițiale este variată, în funcție de agentul cauzal, terenul imun al pacientului, vârsta acestuia, dar și comorbiditățile preexistente. Uneori, infecțiile virale se pot complica cu suprainfecții bacteriene, influențând negativ evoluția bolii.

”Tratamentul este adesea simptomatic cu antitermice și antialgice. Antiviralele sunt utilizate mai ales la pacienții cu risc crescut. În cazul suprainfecțiilor bacteriene se vor administra antibiotice. În formele severe de boală, îndeosebi în cazul copiilor, este necesară internarea în spital”, a precizat dr. Monica Marc.

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.